Лазерева субота молитвено прослављена у Саборном храму у Руми

Субота уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.

Велико чудо које се збило на тај дан јесте заправо чудо које је Господ наш учинио непосредно пре одласка у Јерусалим, где ће пострадати за живот света, васкрснувши свог пријатеља Лазара, који је пре тога четири дана лежао упокојен у Витанији, недалеко од Јерусалима. Величина овога чуда је заправо у чињеници да Господ оживљава мртвог човека који већ “заудара”, тако да се побија свака сумња у питање наступања смрти. Овим догађајем, Онај који је васкрсење и живот, најављује свеопште васкрсење, јер који верује у Њега ако и умре, живеће (Јн. 11, 25).

Истога дана, у навечерје празника Христовог уласка у Јерусалим, на вечерњем богослужењу, Саборни храм у Руми је био испуњен децом окићеном врбиним гранчицама и цвећем. Тридесет малишана, предвођени вероучитељем Маринком Симићем, рецитацијама је приближило дух празника, те на тај начин клицало као некада одушевљена јерусалимска деца, дочекујући Христа:

„Осана! Благословен који долази у име Господње, цар Израиљев !” (Јн. 12, 13).

Вечерњим богослужењем је началствовао старешина храма, протонамесник Душан Вишекруна уз саслуживање архијерејскиг намесника и пароха румског протојереја – ставрофора Сретена Лазаревића, док су вероучитељ Милош Гудовић и студент ПБФ у Београду Милан Романовић одговарали за певницом.

Након освештања врбиних гранчица кренуло се у трократни опход око светог храма, уз певање тропара Лазареве суботе.

Молитвено сабрање и заједничарење настављено је у порти храма, где су највећу радост осетили малишани, у игри и песми, као и даровима у знак благодарности за њихов труд, који си ум уручили њихови духовни оци, архијерејски намесник и парох румски протојереј – ставрофор Сретен Лазаревић и старешина храма, протонамесник Душан Вишекруна.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа старешине храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, протонамесника Душана Вишекруне:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *