Благовести у Петковици 

Ево два празника, Благовести и Цвети, који нам објашњавају ко смо и шта смо и који објашњавају шта смо, шта је човек, ко је човек, ради чега је човек на овоме свету. Господ је дошао у овај свет, ради чега? Не ради ситница, него је дошао ради тога да смрт претвори у сан, да смрт претвори у сан.”

(Преподобни Јустин Ћелијски) 

Свету Литургију у манастиру Петковици је на празник Благовести, у петак 7. априла 2023. године служио протојереј-ставрофор Веселин Пурић, док је сестринство манастира са Високопреподобном игуманијом, мати Антонином и верним народом одговарало на овој Божјој служби. Прота Веселин је произнео празничну проповед казујући о значају и смислу данашњег празника. 

Бисер српске духовности, манастир Петковица који датира из 16. века, пролазећи тешке дане страдања и рушења, данас изгледа велелепно. Монашки живот је обновљен после безмало непуних три стотине година доласком мати Антонине (2001), игуманије овог манастира која са сестринством чини духовну и материјалну обнову манастира на славу Господа и покровитељке Божјег дома. 

Да споменемо, храм је обновљен и чишћен је иконопис 1950-1952. године, а конзерваторски радови настављени 1981. године. Војска је до 2003. године у манастир довела струју, избушила бунар, изградила пут до манастира и ископала језеро – рибњак. Данас је манастирска целина допуњена новим конаком са 11 келија. Током 2022. године урађен је под од мермера. Исте године рибњак се чистио и дезинфиковао, а већ ове 2023. вода је испунила језеро и живи свет рибњака  наставља свој уобичајени живот као комплетна манастирска економија. 

Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис: Прота Веселин Пурић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *