Годишњи парастос игуманији Анастасији у врдничкој Раваници

На дан када наша Света Црква прославља светитеље Теофана Исповедника, Преподобног Симеона Новог Богослова и Григорија Двојеслова, у суботу 25. марта 2023. године у врдничкој Раваници, одслужена је Света заупокојена Литургија у зимској капели Светог Саве. 

Евхаристијским сабрањем је чинодејствовао јеромонах Лазар, настојатељ манастира, док је сестринство ангелским гласовима узносило молитве Господу. 

После торжествене Литургије парастос је одслужио протојереј Бранислав Мишковић, старешина румске цркве Сабора српских светитеља, уз саслужење пароха врдничког протопрезвитера Небојше Димковића и оца Лазара. 

Монахиње манастира Јазак и Раванице су пјенијем узносиле молитве пред Престо Господњи за покој душе игуманије Анастасије. Кратко слово о блажене успомене игуманији Анастасији која је провела више од пола века у монашком животу, а од 1988. године у врдничкој Раваници, произнео је отац Бранислав. 

О подвижништву сестара са игуманијом Анастасијом, у манастиру у којем је све било опустошено и разваљено све до времена материјалне и духовне обнове и времена данашњег, говорио је отац Бранислав и додао: 

“Мати као мати, била дивна узорна Српкиња, честита и добра девојка из побожне породице, провела је живот у молитви и посту, кајању и покајању, у девствености и завету Богу.”

Игуманија Анастасија је обновила монашки живот и привела многе Господу, бринући о свакој повереној души. На монашком гробљу одакле се види цео манастир извршен је чин освећења споменика игуманије Анастасије. 

Сестринство манастира са настојатељем, јеромонахом Лазаром, уприличило је и трпезу љубави у манастирској сали, како је и блаженопочивша игуманија увек чинила. 

Благочестиви верни народ, родбина, пријатељи, славски кумови за Видовдан, породица Синише Малетића из Јарка, издвојили су време да сви заједно данас одрже сећање на игуманију Анастасију која је оставила велику празнину у срцу и души свих који су је познавали и које је учила да живе јеванђељским животом, да Господа носе у себи, да се у Њега уздају. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис: протојереј Бранислав Мишковић 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *