Месопусна недеља у врдничкој Раваници

Претпоследња припремна седмица пред Васкршњи пост, у току које је дозвољена употреба меса завршава се Месним покладама. Иза ове седмице долази Сиропусна недеља, у којој употреба меса није дозвољена, иако прави пост још није почео. 

У Месопусној недељи, Црква се сећа Страшног Суда и тога дана се у храмовима чита Христово казивање о Последњем Суду (Мт 25,31-46), како је и било на Светој Литургији у зимској капели Светог Саве, у недељу 19. фебруара 2023. године. 

Торжественом Литургијом чинодејствовао је настојатељ ове фрушкогорске светиње, јеромонах Лазар, док је сестринство одговарало са вернима на Божјој служби. 

Спасење Хришћана зависиће од њихових дела, поред молитвеног и испосничког живота, поука је јеванђељска, и поука је оца Лазара. 

Манастирска црква Вазнесења Господњег се обнавља, завршен је под и у току је кречење унутрашњих зидова. Полако уз предстојећи Часни пост, тече духовна обнова и материјална обнова како би се Васкрсење Христово и сви предстојећи дани у радости дочекали и живели. 

На славу Господњу и радост свих нас, манастир броји нове сестре искушенице. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Лазара:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *