Беседа о правом човековом избору у данима Божићне радости

У припремним данима ишчекивања најрадоснијег хришћанског празника Рождества Господњег са амвона Саборног храма Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици протонамесник Радослав Радовановић после недељне Свете литургије произнео је поучну беседу о исправном исповедању вере кроз неговање и подражавање особина и карактера који је током свог живота на земљи и учења испољавао сам Господ Исус Христос.

Прота Радослав на почетку своје беседе одговара на питање зашто се у црквеној литератури Господ назива „Јагњетом Божијим“ и зашто су први хришћани своју веру симболизовали приказом рибе. У свом одговору отац Раде наглашава безазленост и незлобивост јагњета и рибе које се огледа у њиховом ћутљивом прихватању света око себе, баш као што Господ трпећи неправду никога није осуђивао и свима је праштао. Због тога је, по његовим речима превасходни циљ истинских хришћана да направе једини прави избор, да се угледају на Христа и одбаце лоше мисли и осуду према другима, јер ће само у том случају сваки њихов дан бити благодат а цео живот захвалност и радост. Најављујући радост предстојећег празника прота Радослав  споменуо је једину икону Пресвете Богородице на којој се она благо осмехује а ова икона налази се на улазу у витлејемску пећину, место рођења Сина Божијег.

“Нека нас благи лик Пресвете Мајке Божије и Богомладенца, Јагњета Божијег које је у њеним рукама, обрадују да и овог Божића православно верујемо и чувамо своју веру, да је предамо својим потомцима” – рекао је на крају беседе митровачки протонамесник Радослав Радовановић.

Текст, фотографија и звучни запис: Д. Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *