Света Петка прослављена у манастиру Фенек

Дан какав створи Господ! И сви су дани Његови! Дан када прослављамо Преподобну мати Параскеву, 27. октобра ове, 2022. године, би посебан у манастиру Фенеку. Благодат која од Бога и ове Божје угоднице долази, осетила се јуче.

Покрај моштију Преподобне мати Параскеве служена је Света Литургија којом је началствовао Епископ сремски г. Василије. Пред почетак Литургије Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије је монаха Нектарија произвео у чин ипођакона и током величанствене Литургије у свештени чин јерођакона.

Епископу сремском саслуживали су: Високопреподобни архимандрит Михајло игуман манастира Светих Архангела у Призрену, игуман манастира Рибњак, Прокопије; протојереј-ставрофор Милутин Илић (пензионисани парох јаковачки); протојереји: Јефто Павловић, парох батајнички и Мирослав Јанковић (Епархија жичка); јереј Небојша Малешевић (Епархија бањалучка), домаћин, Високопреподобни архимандрит Макарије, те епархијски ђакон Горан Власац и ђакони: фенечки Марко, Александар Дмитровић (Епархија аустријско-швајцарска) и фенечки Нектарије.

Торжественој Литургији молитвено су присуствовали Високопреподобни архимандрит Пајсије и монах Нектарије.

После резања славских колача, Владика Василије је честитао игуману Макарију славу, честитао на новом сабрату јерођакону Нектарију који ће моћи да служи Свету Литургију, произносећи празничну проповед о Светој Петки пред чијим кивотом са честицом моштију се непрестано молимо за спасење и исцељење себе, ближњих и васцелог света.

Трпеза љубави приређена је у новој сали, преко пута манастирске цркве а “Фенечки бисери” су песмом посвећеном манастиру, Светој Петки и Косову и Метохији, додатно загрејали душе свих верника.

Свету Петку као заштитницу храма прославили су и Црква у Сурчину, у Бољевцима, њени манастири Петковице и Беркасово код Шида.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:
Песма: “Фенечки бисери”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *