Свечано отворена реновирана Велика дворана КЦ-а у Руми

Најлепша, али и најакустичнија сала у Срему, Војводини, а и шире – Велика дворана Културног центра „Брана Црнчевић“ свечано је отворена вечерас након вишемесечне реконструкције, коју су заједнички финансирали Министарство културе и информисања и Општина Рума.

У сали која може да прими 700 гледалаца, по први пут за 37  година обављени су радови на обнови који су између осталог подразумевали и комплетну репарацију седишта и подова. За ту намену средства су обезбеђена путем пројекта „Градови у фокусу“ Министарства културе и информисања у износу од седам милиона динара и из буџета Општине Рума у износу од три милиона динара.

То је први пут да се на овакав начин обезбеђују средства из ресорног министарства, изјавила је председница Општине Рума, Александра Ћирић.

Културни центар „Брана Црнчевић“ је заслужно добио ова средства, јер 37 година у ову установу није ништа улагано. После 37 година одлучили смо да обновимо све установе културе, укључујући домове културе по селима, а први на ред је, захваљујући средствима министарства дошао наш Културни центар. Ова установа чини културну физиономију нашег града, окупља све културне садржаје од професионалних до аматерских, која негује дух и традицију нашег града. Поред максималне логистичке подршке свим видовима професионалног и аматерског стваралаштва, презентације културно забавних форми, готово да не постоји  значајнија, реномирана театарска кућа која није врхунским професионалним уметничким, позоришним или музичким програмима више пута импресионирала румску, али и готово редовну публику из околних градова. Зато је наша дужност улажемо у ову установу, која служи на част и понос свих нас њених корисника.“, казала је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Велика дворана Културног центра „Брана Црнчевић“ Рума једна је од највећих у земљи са 700 места и важи за салу са најбољим акустичним карактеристикама које се пореде са онима у београдском Коларцу и загребачком Лисинском. Годишње кроз њу прође између 50.000 и 60.000 посетилаца.

У  вечерашњем програму свечаног отварања су учествовали Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“  и хор Српског певачког друштва у Руми, као и солиста на хармоници Вељко Љуштина и вокална солисткиња Агота Виткаи Кучера.

Вечерашња свечана академија била најбољи тест за чувену акустику наше сале. Ова сала је била поизната по томе и у старој Југославији, упоређивали су је са Лисинским, Коларцем, а у Војводини кажу да нема сале за поређење. Програм је био управо онакав какав треба да буде за ову дворану, то су наша  културно уметничка друштва, то су људи који су потекли из овог града и који годинама управо у овој сали наступају и вежбају и мени је част и задовољство да су управо они дали печат вечерашњој академији и са њима настављамо сарадњу као и до сада. Поклоницима културе у нашој општини поручујем да нам предстоји једна узбудљива културна јесен и зима“, истакла је Катарина Филиповић, директорка Културног центра „Брана Црнчевић“.

У наредним данима настављају се програми поводом отварања Велике дворане, па ће тако, између осталог, 28.октобра на програму бити Вече Ивана Босиљчића, а 29. октобра представа „Балкански шпијун“.

Румски Културни центар грађен је средствима самодоприноса, а у његову изградњу је уложено 380 милиона тадашњих динара. Хроничари бележе да су Румљани били жељни једног таквог симбола културног живота и несебично су издвојили сопствени новац за његову изградњу.

Извор: Сајт Општине Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *