Изложба слика у Попинцима

Изложба слика у Попинцима

 

Српска православна црквена општина у Попинцима приредила је својим парохијанима и свим људима заинтересованим за уметност један, за нашу средину, несвакидашњи догађај.

У недељу 16. октобра у 18 часова отворена је изложба слика сликарке из Попинаца, Бранке Мраовић, која није међу нама већ две године. Парох попиначки и сибачки јереј Милан Главашевић поздравио је окупљени народ (безмало 40 људи) са пар реченица о организацији саме изложбе, изражавајући радост што је управо црквена сала место овог лепог дешавања и да има част што су Бранкине слике у њој изложене.

Затим је узела реч дугогодишња пријатељица и кума покојне сликарке Невенка Бабић, професор српског језика у пензији, и бираним речима осликала пар скица из Бранкине биографије и представила њену уметност као спој лирског и мисаоног доживљаја света, а њене сликарске мотиве жену и природу (биљке и животиње) као симболе њене запитаности над животом.

Изложено је 65 њених дела: уља на платну и лесониту, цртежи и два осликана јајета, а изложбу је поставила Весна Главашевић, дипломирани струковни ликовни уметник.

„Бранка Мраовић је рођена 16. октобра 1950. године у Котору. Студирала је светску књижевност и енглески језик у Загребу. Излаже од 1983. године, а прву самосталну изложбу имала је 1985. године у Карловцу, Република Хрватска. Излагала је неколико стотина пута и учествовала на бројним колективним изложбама и колонијама у земљи и иностранству, а дела јој се налазе у приватним колекцијама од Аљаске до Аустралије. Када је са породицом избегла из Хрватске, годинама је радила у ЈЕН-у, јапанској хуманитарној организацији, помажући несебично онима којима је то било потребно. Бранкин опус чини више од 1500 слика, уља и цртежа, а ово је њена 16. самостална изложба, меморијалног карактера, коју је као омаж мајци из њене сликарске заоставштине припремио син Бошко. Бранка се упокојила 1. септембра 2020. године.“ (из Каталога ове изложбе)

Изложба ће трајати од 16. до 22. октобра. Добродошли!

Текст: јереј Милан Главашевић

Фотографије: Кристина Воркапић и Весна Главашевић

 

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *