Најава: Међународни Сајам књига у Београду

Међународни Сајам књига одржаће се у Беoграду од 23. до 30. oктобра 2022. године, под мотом “Повратак написаних”.

На конференцији за новинаре приређеној 18. октобра у свечаној сали Београдског сајма су говорили: Наташа Михаиловић Вацић, секретар у Секретаријату за културу Града Београда, академик Душан Kовачевић, председник Одбора Сајма књига, Љиљана Шошкић, координатор пројекта Сајма књига и амбасадор Румуније у Србији гђа Силвија Давидоју, као и г. Зоран Ђорђевић, директор Поште Србије.

На Сајму ће бити представљено више од 30 писаца из Румуније, као и класици румунске књижевности, а учествоваће и земље из региона, затим гости из Италије, Швајцарске, Пољске, Мађарске, Немачке, Белорусије, Русије, Кине, Ирана, Краљевине Мароко, Египта и Индије.

Долазак су потврдили следећи писци: Патрик Бесон из Француске, Ђовани Дозини из Италије, Ајфер Тунч из Турске и Ђорђе Матић из Хрватске. Биће и више од 40 српских писаца различитих генерација.

Свечано отварање сајма биће у недељу 23. октобра у 18.00 часова. Том приликом, 65. Међународни београдски сајам књига отвориће румунски писац Мирча Динеску и академик Душан Ковачевић.

Родитељски дан је у понедељак и уторак. Школски дан је у четвртак, 27. октобра. Радно време манифестације је од 10.00 до 20.00 часова. Дана 23. октобра, радно време је од 10.00 до 21.00 час, као и у периоду од 28. до 30. октобра.

Цена појединачне улазнице је 300 динара, а за групне посете 200 (најмање 20 особа). Цена паркинга је 150 динара по сату.

У истом периоду ће се на Београдском сајму одржати и Сајам образовања и наставних средстава.

Пошта Србије ће омогућити слање књига на кућну адресу и слање књига на поклон у ексклузивној амбалажи.

Хала 1: Домаћи издавачи.

Хала 1а: Програмске сале и изложбе.

Хала 2а: Почасни гост Београдског сајма.

Хала 4: Домаћи и страни издавачи, државне институције и издавачи из области религије и теологије, продаја књига и дистрибутери.

Хвала 4 галерија: продаја коришћених и антикварних књига.  

Пратећи програм Сајма биће и ове године богат. Кроз бројна представљања књига, предавања, округле столове и трибине, стручној и широкој публици учесници ће приближити низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу.

Издвајамо: Програмски циклус – Пишем, дакле постојим, Време памћења, Мислити о књизи, Књига ће спасити свет, О уметности и култури, као и циклус – Поштована децо.

Изложбе су посвећене Васку Попи, Бориславу Пекићу и Жозеу Сарамагу.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *