Торжествено празнично молитвено сабрање у Великим Радинцима

Велики си Господе и чудесна су дела Твоја и никаква реч није кадра да опева чудеса Твоја.“

У оданије празника Рођења Пресвете Богородице, у недељу пред Воздвижење 25.09.2022. у Храму Светог Архангела Гаврила у месту Велики Радинци у сремскомитровачком архијерејском намесништву служена је Света архијерејска литургија са Чином великог освећења храма, а коју је принео Првојерарх епархије сремске, Епископ сремски Г. Г. Василије уз саслужење: архимандрита: Арсенија (Матића), Атанасија (Гатала), протојереја- ставрофора: Велизара Живановића, Саве Раките, проте Слободана Вујасиновића као и достославног ђакона српске цркве проф. Радомира Перчевића. Храм великорадиначке парохије саграђен је, на месту старог храма, 1780.године а између осталих вредности, свакако најважнији драгуљ ове бисерне стене јесте њен велелепни иконостас. Непознати дрворезбар, извео је украс са одликама барокног и класицистичког стила, карактеристичним у обликовању олтарских преграда на крају XVIII века, док је 1792. иконе израдио чувени Јаков Орфелин, један од најзначајнијих српских уметника из последње четвртине XVIII века. Иако је Јаков Орфелин, сликар рокајног стилског опредељења, у његовом опусу у Великим Радинцима уочавају се нови елементи класицистичке цртачке дисциплине, чврстог моделовања облика и извесне строгости у изразу.

Ову красницу Српске цркве и Епархије сремске, после трогодишњих напора, умивања и исцрпних радова, а после вишегодишњег нарушавања њеног аутентичног изгледа услед зуба времена и неулагања, осветио је Преосвећени Епископ сремски Василије, изразивши благодарност Васкрслом Господу на благословеним тренуцима и „дану који створи Господ“, те смо се „обрадовали и узвеселили у њему.“

Ово велико сабрање, молитвени сабор у Великим Радинцима, својим молитвама и духовним сродством орадостио је потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије господин Бранислав Недимовић са породицом. Овај велики човек, трудбеник и задужбинар светиња у подручној епархији сремској, под духовним и будним оком епископа Василија, свакако је и образ чистоте на који су се угледали и присутни добротвори и приложници из својих надлежности, челни људи: народни посланик у Влади Републике Србије господин Томислав Јанковић, градоначелница Града Сремска Митровица госпођа Светлана Миловановић, председник Скупштине Града Сремска Митровица господин Владимир Павловић, начелник ГУ за културу и спорт господин Васиљ Шево, начелник ГУ за опште и заједничке послове и имовину господин Мирослав Јокић, директор Електродистрибуције Сремска Митровица господин Владимир Санадер, директор ШГ Сремска Митровица господин Драган Вулин, директор Опште болнице Сремска Митровица Прим. Др сци мед Драган Малобабић, директор Галерије „Лазар Возаревић“ господин Милан Маринковић, директор ЈКП „Водовод“ господин Борислав Бабић, господин Зоран Нешић директор РТЦ „Лука Легет“, господин Љубиша Шулаја директор Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица, Служба безбедности „Нинтел“, ЈКП „Комуналије“, Цвећарска радња „Златица“ а као домаћин МЗ Велики Радинци на челу са председником Милошем Кекићем.

Око потпуно савршене организације и свенародног молитвеног сабора и весеља потрудили су се парохијани села Великих Радинаца предвођени својим, примером и пастирским бисером, свештеником, протојерејем- ставрофором Душком Марјановићем, који је, само у овој епархији, принео Господу и комплетно реконструисао седму по реду богомољу, уз то и, помагавши несебично и широкогрудо на обнови фрушкогорских манастира, а заједно са својом породицом- домаћом Црквом, супругом Марицом, кћерком Татијаном и студентом последипломских докторских студија у Риму господином Млађаном. Свако од ових људи уписао се у историјску књигу једне православне и помесне бивствујуће цркве, благословом свог Епископа и свештеника за будућа покољења и долазеће нараштаје. Вредне пчелице које су послуживале и припремале су свакако дивна српчад, деца угоститељске струке Економске школе „9. Мај“ из Сремске Митровице, предвођени својим директором господином Новицом Новаковићем и наставницима услуживања Аном Дебељачки, Албертом Мајором и Татјаном Симић.

Орден Светог Саве – Преосвећени владика је, са благословом Светог Архијерејског Синода, а под председништвом Његове Светости Патријарха српског Г. Господина Порфирија доделио свечарском куму министру Браниславу Недимовићу, а Орден патрона Епархије сремске, Светог Арсенија Сремца, владика је принео проти Душку Марјановићу и начелнику господину Мирославу Јокићу.

Вредно помена, свакако јесте беспрекорно прегалаштво проте Душка Марјановића на ползу Цркве Божије пре његовог доласка у Срем, где је био парохијски свештеник Епархије горњокарловачке у месту Плашки, оставивши плашчанску катедралу у скели током рата из којег је избегао са верним народом у усташкој акцији „Олуја“. То страдање и подвиг из најтежих тренутака српске историје прота је умножио на добро и корист Српске цркве, народа Божијег и свих оних вредности које свакако „узаним путем“ Господњим воде у вечне станове, у недра Праотаца наше Цркве православне.

Мр Стефан Недић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *