Освећење спомен плоче мајору Милану Тепићу у јаковачкој касарни

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је данас, 14. септембра 2022. године, у касарни у Јакову која носи име хероја Милана Тепића, освештао спомен-плочу овом мајору Војске Србије, који је свој живот положио за Отаџбину.

После чина освећења, Владика је у беседи подсетио да је у нашој историји било много хероја, који нису жалили да положе свој живот за друге, а херојско дело мајора Тепића остаће заувек запамћено у историји војске, рода људскога и, посебно, у памћењу његове породице.

Сабранима су се у касарни у Јакову обратили кћерка хероја гђа Тања Тепић и генерал-мајор Жељко Петровић, командант Команде за обуку.

Епископу Василију су у чину освећења саслуживали војни свештеници: протопрезвитер Ђорђе Стојисављевић, капетан прве класе војни свештеник Команде за обуку и протојереј Слађан Влајић, потпуковник, главни војни свештеник и ђакон Стефан Гавровски. Данашњем освећењу спомен плоче присуствовали су протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке, протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски и јереј Александар Симић, затим представници Војске Србије и председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша.

Породици мајора Тепића и Општини Сурчин уручене су плакете, а јаковачкој каменорезачкој радњи “Иван Маловашић” уручена је захвалница.

У септембру 1991. године мајор тадашње Југословенске народне армије Милан Тепић био је приморан да се са својим војницима повуче у централно складиште убојитих средстава у селу Беденику у близини Бјеловара и организује одбрану од хрватских војника који су опколили бјеловарску касарну. Тепић је погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике. Страдали су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

Милан Тепић је крајем 1991. године проглашен за народног хероја од стране Председништва СФРЈ. Данас неколико градова у Србији и Републици Српској има улицу Милана Тепића, а војник Стојадин Мирковић је крајем 1999. године посмртно одликован. Једна улица у Ваљеву носи његово име, а 2013. године подигнут му је споменик у његовој основној школи. Споменик се налази у Београду, у улици која носи Тепићево име, а свечано су га открили 29. септембра 2017. године његова ћерка Тања, син Александар и министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић и Александар Вулин, поводом 26. годишњице од његове смрти. Бронзана фигура Тепића рад је српске академске вајарке Катарине Трипковић. Споменик је висок 2,70 m, а на табли која се налази са бочне стране постамента пише: „Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко.

Херој Милан Тепић. Беденик, 29. септембар 1991.”

Текст, звучни запис и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Епископа сремског Господина Василија

Ћерка мајора Тепића и командант Команде за обуку генерал мајор Жељко Петровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *