Поклоничко путовање светињама и манастирима Епархије браничевске

Благословом Његовог Преосвештенства Господина Г. Василија православног Епископа сремског, 26.јуна 2016 године, после прочитане молитве за пут, пароси шидски јереј Милан Пршић и јереј Зоран Угрешић, заједно са вероучитељима ђаконом Гостимиром Душанићем и Господином Милошем Лукићем, повели су верни народ на поклоњење светињама и разгледање природних богатстава Православне епархије браничевске.
После непуних два сата путовања стигли смо у манастир Покајницу. Дочекани срдачно од сестринства овог манастира имали смо прилике после упознавања кратког историјата манастира, да се уверимо у архитектонско умеће наших предака у градњи ове цркве брвнаре и уједно да се подсетимо на догађај када је кум Карађорђа Петровића, Вујица, раскајавши се за учешће у његовом убиству био иницијатор градње ове светиње. Следећи манастир нашег обиласка био је Копорин.Тек недавно обновљен, окружен манастирским виноградима, којима доминира кула винарије, манастир одржава вредно сестринство које нас је дочекало срдачно. Овде смо се поклонили моштима Св. Деспота Стефана Лазаревића.

Манастир Манасија као и Копорин задужбина Св. Деспота Стефана Лазаревића, окружена средњовековним кулама слично светогорским манастирима доминира целим крајем. У овом манастиру смо се упознали са историјатом као и са чувеном Ресавском преписивачком школом.

Бисер нашег природног богатства је следећа дестинација коју смо обишли, Ресавска пећина и водопад Лисине. Ресавска пећина на 80 метара дубине и 7 степени Целзијусових садржи неколико дворана од којих је најимпозантнија Кристална дворана, била је заиста достојна сваког дивљења. У вечерњим сатима као круна нашег поклоничког путовања био је манастир Раваница и поклоњење моштима Св. Великомученика косовског Лазара. Смисао овог поклоничког путовања је био најпре духовно узрастање сваког од нас, надамо се да се свако од нас духовно укрепио и да ће ово поклоничко путовање бити свима на Благослов почетком Петровског поста.
Парох шидски јереј Милан Пршић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *