Литургијско сабрање у цркви Свете Петке у Бољевцима – почетак Госпојинског поста

У недељу 14. августа 2022. године, литургијским сабрањем верни Бољеваца су  са радошћу дочекали Госпојинског пост.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина цркве и парох бољевачки који се стара о душама верних, мисионар јеванђелске речи, мисионар на Њиви Господњој и речју и делом. Певницу држи сјајна појачка група, а Апостол је читала Тања Деровић.

Госпојински пост је најкраћи од четири велика годишња поста и траје 15 дана, од 1/14. августа до 28/15. августа, али је строжији од Божићног и Апостолског, те православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики пост. Црква је установила овај пост како би се сви сећали Пресвете Богородице и тражили молитвено заступништво од Ње.

Прота Драган је казивао о посту и молитви као првој неопходности на путу нашег спасења.Црква сматра пост као врло важну и значајну установу за духовни и телесни живот. Рана Христова Црква наставила је с поштовањем прописа ο посту, али је придодата духовна категорија, која проистиче из свеукупног Христовог учења.

Верне је прота позвао да се у све дане Госпојинског поста подвизавају првенствено у молитви и директном обраћању Богу, непрестано благодарећи Му за сва добра, милост и неизмериву љубав Његову.

Нама остаје да се трудимо у милосрђу на делу, у љубави према ближњем. Припреме за први велики празник Преображење Господње су започете већ са првим даном поста.

Бољевачка црква Свете Петке обновом  стасава у величанствену богомољу достојну свих који су узносили молитве кроз историју. Како се украшава црква унутра, тако и споља заједно са портом која добија нови ограду. Општина Сурчин помаже изградњу зида око цркве. И овом приликом поменућемо сада блаженопочившег Милету Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама који је са својим помоћником др Томиславом Бранковићем дао пуну подршку обнови бољевачке цркве Свете Петке.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Проповед проте Драгана Гвозденовића:

Појачка група за певницом – Песма Мајци Ангелини:

Апостола чита Тања Деровић:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *