Човекољубље на делу у Архијерејском намесништву пећиначком

„Трудим се ради другога услед чисте љубави и ништа друго немам у виду“

  говорили су Свети оци, подсећајући нас да смо дужни да обратимо пажњу на оно што нас подстиче на дела љубави. Јер, Господ ће нам вратити стоструко више од онога што смо потрошили чинећи добра дела.  А без добрих дела нећемо моћи да дамо срце Господу.

Баш како и говори Свети апостол Павле у Другој посланици Коринћанима

… „јер не тражим што је ваше, него вас

нас, какви смо после препорода и преображаја Господом Христом;

оно од чега нас је Бог саздао и чиме смо посебна врста бића у свету, бића људска, боголика и богоподобна.

А то је најпре – наша душа.

 

Оно што радује јесте чињеница да таквих душа уистину има и да за чињење богоугодних дела нису потребне само лепе речи – да сваком човеку треба желети добро, него велика мудрост и чистота душе – испунити исте.

Творити љубав и добра дела у живој заједници говори нам и то да човекова душа не може бити мирна кад је ближњи у опасности или некој врсти проблема. Тако је животна прича породице Стојићевић из Прхова – самохране мајке са четворо деце, која живи у веома тешким стамбеним условима – дотакла душу наших духовних пастира из Архијерејског намесништа пећиначког, решени да кроз неговање хришћанских врлина помогну овој дивној породици, где, и поред свих недаћа, влада велика љубав, пре свега чињеницом да их је Господ обдарио децом, тим „комадом неба на земљи, комадом небеске истине, небеске правде и небеске бестрасности.“

 

Није ли нам и Свети Јован Златоусти оставио важну поруку:

„Никада се не одвајај од Цркве, јер од Ње ништа није јаче. Твоја нада је једино Црква; твоје спасење је једино унутар Цркве и Црква је твоје уточиште. “

 

А да тако бива, и да ће пламена ревност светих Отаца Цркве, и првог међу једнакима у пећиначком намесништву – Архијерејског намесника пећиначког, протонамесника Бојана Мијановића, загрлити сваког човека коме је потребна помоћ, уверили смо се на догађају који је уприличен у Пећинцима, у периоду од 19. до 24. јула 2022. године.

Наиме, на теренима за мале спортове Основне школе „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима, одиграо се „Први Међусеоски фудбалски турнир општине Пећинци“, у организацији Светосавске омладинске заједнице Архијерејског намесништва пећиначког, у сарадњи са Спортским савезом „Развој спортова“, а под покровитељством Општине Пећинци.

 

Свако село пећиначке општине, која броји 15 насеља, представило је по један тим, као и 16-и тим Ветерана, састављен од свештеника и чланова Светосавске омладинске заједнице Архијерејског намесништа пећиначког.

Иако похвале за „борбеност у игри“ не треба да изостану, јер је сваки играч дао свој максимум, иако знамо да је циљ догађаја ипак јачи и дубљи од игре и победе, но ипак који води ка узвишенијој врсти победе која ће породици Стојићевић донети радост, подсетићемо и на резултете који су постигнути током такмичења:

ГРУПА А

Деч – Купиново 2:2, Брестач – Пећинци 2:4, Деч – Брестач 6:1, Купиново – Пећинци 5:4, Деч – Пећинци 1:5 и Купиново -Брестач 5:2. Табела: 1. Купиново (12:8) 7, 2. Пећинци (11:8) 6, 3. Деч (9:8) 5 и 4 Брестач (5:15) без бодова.

ГРУПА Б

Прхово – Сибач 5:3, Карловчић – Ветерани 9:1, Прхово – Карловчић 2:2, Сибач – Ветерани 8:4, Карловчић – Сибач 4:1, Прхово – Ветерани 4:2

ГРУПА Ц

Огар – Доњи Товарник 9:2, Ашања – Суботиште 1:7, Огар – Ашања 3:1, Доњи Товарнилк – Суботиште 4:2, Ашања – Доњи Товарник 4:4 и Огар – Суботиште 2:4. Табела: 1. Огар (14:7) 6, 3. Суботиште (13:7) 6, 3. Доњи Товарник (10:15) 4 и 4. Ашања (6:14) 1 бод.

ГРУПА Г

Шимановци – Сремски Михаљевци 1:6, Обреж – Попинци 5:3, Шимановци – Обреж 5:4, Сремски Михаљевци – Попинци 10:3, Обреж – Сремски Михаљевци 0:7 и Шимановци – Попинци 1:7.

Победник „Првог Међусеоског фудбалског турнира општине Пећинци“ је екипа из Сремских Михаљеваца, друго место освојила је екипа из Купинова, док је треће место припало екипи из Суботишта.

Након финалне утакмице уручене су медаље и пехари за победнике, као и захвалнице спонзорима турнира. Такође, проглашени су најбољи играч турнира – Саша Новић из Сремских Михаљеваца и најбољи голман – Зоран Јелача из Суботишта.

Победници турнира су се одрекли новчаних награда у укупној вредности од 150 хиљада динара у корист породице Стојићевић.

Поред сеоских тимова, на турниру су ревијално наступили и тимови школа фудбала „Доњег Срема 2015“ из Пећинаца и „Шумара“ из Огара.

 

Да сеВрлински живот буди у свима нама и да је то нешто што охрабрује за даље акције, којих ће свакако бити“ – како наводи Архијерејски намесник пећиначки, протонамесник Бојан Мијановић – ваистину охрабрује, те верујемо да ће људска душа из дана у дан све више осетити душу брата свога, имајући у подсвести да тиме сваки човек сам благосиља свој живот – управо добрим намерама и делима, човекољубљем!

А, да би што боље схватили истинску посвећеност Богу, потребно је само да се загледамо у људе који са пламеном жељом хитају да се угледају на добро и с радошћу ступају путем врлине.

Упаво, ова поменута хуманитарна акција била је увод у оно добро које мора да се увек твори, креће и дела. Тако, понесен љубављу према Богу и ближњем, Архијерејски намесник пећиначки, протонамесник Бојан Мијановић, изнова нам је потврдио да чистота срца и правилно настројење разума само распламсавају нове намере на дела љубави, те је тако, већ за који дан, предвиђена прва меморијална бициклијада „Станислав Живковић Стајко“, за младе од 8 до 18 година.

Овај догађај, у организацији Светосавске омладинске заједнице „Вера, Нада, Љубав“ – Архијерејског намесништва пећиначког, биће уприличен у недељу, 31. јула 2022. године, у улици Слободана Бајића у Пећинцима, са почетком у 18.00 часова (од центра до раскрснице са Брдаревом, која ће бити затворена за саобраћај у периоду од 17.30 до 20.00 часова).

Пријава такмичара заказана је за 16.00 часова, на центру Пећинаца, док се малолетни учесници могу пријавити само уз присуство родитеља.

Такмичари ће бити подељени по категоријама, по узрасту и полу – од 1. разреда основне школе, до 4. разреда средње школе, а одржаће се и трка ветерана.

 

Нека би дао Бог да сви ми будемо подржаваоци добрих дела која угоде Богу, да разумемо суштину љубави и пронализимо топлину у души којом ћемо угрејати свога ближњег.

Текст: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *