Патријарх Порфирије: Као они који верују у Христа помолимо се за пострадале у Средњем Подрињу и Бирчу, али и за оне у Сребреници

На 30. годишњицу страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, у суботу, 02. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу. Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин.

Након Литургије патријарх Порфирије је предводио молитвену литију из порте цркве Успења Пресвете Богородице до Градског и војног гробља у Братунцу, где је служио парастос свим страдалим Србима у 20. веку.

”Молимо се за све наше ближње, за све невино пострадале овде у Средњем Подрињу и у Бирчу, у сваком месту, знане и незнане жртве. Молимо се и за све друге на сваком месту, али баш као хришћани као они који верују у Христа, и у Његово Јеванђеље, упутимо и молитву за пострадале који припадају другим народима, и за оне у Сребреници, и за сваку невину жртву на било ком месту, без обзира на то ком народу и којој вери припада, увек имајући наду и гледајући у лице распетог и васкрслог Христа, Победитеља смрти и Дародавца живота, јер пред Богом сви су људи исти, нарочито невине жртве”, истакао је Патријарх Порфирије напомињући да по речима Христовим требамо да будемо миротворци: ”Да градимо заједницу која подразумева и да праштамо и да тражимо опроштај, јер другог пута нема за перспективу”.

Извор: СПЦ

Више функција на сајту СПЦ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *