Патријарх Порфирије служио свету архијерејску Литургију у Братунцу

На 30. годишњицу страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, 2. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани западноевропски г. Јустин, директор Патријаршијске управне канцеларије високопреподобни архимандрит Данило, свештенство и свештеномонаштво Митрополије дабробосанске у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије, речима добродошлице и захвалности обратио се митрополит Хризостом и истакао да је Његова Светост г. Порфирије први Патријарх српски који је посетио Средње Подриње и Бирч и додао: -Данас је дан нашег сећања и памћења, дан наше молитве за све оне који животе своје дадоше као косовски јунаци за крст часни и слободу златну и који су положили своје животе за нас.

-Ово није само сабор сећања, памћења и молитве за жртве последњег рата, већ на све жртве Подриња и Бирча у 20. веку. Подручје Средњег Подриња и Бирча равно је Косову. Иако смо пре неки дан поновили завет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека, и овде ми данас треба да поновимо свој завет који смо дали преко наших жртава у 20. веку, а то је да нас ништа не може одвојити од наше мајке Србије, јер су Срби један јединствени народ и

једна јединствена Црква.

Извор: ТВ Храм, СПЦ

Више функција на сајту СПЦ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *