Први епархијски квиз из верске наставе

У дану када наша света црква слави успомену на Светитеља Петра Коришког 18.06.2022. са благословом и у присуству Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, а у организацији Одбора за верску наставу Епархије, организован је први Епархијски квиз из верске наставе. Учешће је узео велики број екипа из готово свих актива почев од земунског, подунавског, пећиначког, сремскомитровачког, румског…Младост и лепота те, дечије и безазлене стране наше Богом спасаване епархије осветлала је образе својих породица, катихета, школа из којих долазе али и целог рода. Одлука да се за млађи узраст основношколаца припремају целине житија Светог Василија Острошког у спомен на тристотинепедесетогодишњицу његовог славног престављења, период светородне лозе Немањића за старије основце, као и време Српске патријаршије од цара Душана до данас за узраст средњошколаца све присутне је научила, подсетила или знањем укрепила а на радост и општу корист.

На почетку квиза све учеснике, колеге менторе, родитеље али и чланове стручног жирија благословио је и поздравио духовни отац епархије, преосвећени владика Василије, упутивши речи топле добродошлице у „своју кућу“ Богословију Светог Арсенија Сремца, која школује, храни и припрема будуће свештенике, вероучитеље и све потребите мисионарске и пастирске кадрове наше, али и других сестринских православних цркава. Стручни жири оцењивао је у саставу: протојереј мр Дарко Кончаревић, дугогодишњи професор карловачке богословије и парох батајнички, председник жирија; протођакон проф. др Радомир Ракић, члан жирија; као и госпођа Сања Симић де Граф, професор, члан. Труд и љубав за сву доброту тога дана понели су свакако председник Одбора за верску наставу протојереј- ставрофор проф. др Драгомир Сандо, као и ректор богословије протојереј- ставрофор мр Јован Милановић са својим колегијумом вредног наставног и ненаставног особља.

Са великом озбиљношћу приликом припремања за овај епархијски ниво, после оног намесничког квиза, ученици су са пажњом слушали постављана питања, врло опширно одговарали на иста али и допуњавали другаре како и крунише заједнички етос хришћанске цркве.

Такмичило се три категорије, две за основну школу и једна средњошколског ранга. У категорији ученика од првог до четвртог разреда основне школе пласман изгледа овако:

  1. Румски актив, катихета Маринко Симић
  2. Земунски актив, катихета Драгана Кончаревић
  3. Сремскомитровачки актив, катихете Драгана Лапчевић и Урош Стефановић
  4. Старопазовачки актив, катихета Мирјана Јунгић

Код виших разреда, као и код млађих сви су победници али су се издвојили:

  1. Земунски актив, катихета Драгана Кончаревић
  2. Румски актив, катихета Наташа Димковић
  3. Старопазовачки актив, катихета Димитрије Милановић

У категорији средњошколског узраста, учешће су узеле две школе из румског и сремскомитровачког актива. Првопласирани су ученици из румске гимназије и техничке школе, а друго место заузели су сремскомитровачки средњошколци.

За следећу годину, свакако, најављено је масовније такмичење, али са новим знањима и темама које су везане за живот и битисање наше мајке – Српске цркве као и њеног богословља и житија у целини.

Мр Стефан Недић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *