ПРОТОСИНЂЕЛ ДР КЛЕОПА (СТЕФАНОВИЋ) „Поред Свете Петке: Моја искуства у Јашију“

ПРОТОСИНЂЕЛ ДР КЛЕОПА (СТЕФАНОВИЋ)

„Поред Свете Петке: Моја искуства у Јашију

~Предавање и разговор одржан у

Општинској народној библиотеци  „Вељко

Петровић“ у Жабљу~

Дана 26. текућег месеца, у организацији ОНБ „Вељко Петровић“ у Жабљу а благословом надлежног дијецезана, Његовог Високопреосвештенства господина др Иринеја, Епископа бачког, уприличено је предавање и пригодни разговор са присутним слушаоцима Његовог Високопреподобија др Клеопе (Стефановића), настојатеља манастира Ваведења Пресвете Богородице и редовног професора богословског училишта у Сремским Карловцима.

У име организатора предавања, др Клеопу је поздравила госпођа Варја Нешић, уредник културног програма библиотеке. На свеопште задовољство присутних у галерији, поему посвећену Преподобној Параскеви чији је аутор, тада јерођакон Клеопа, докторанд Универзитета у Јашију написао за пригоду духовних трибина при Храму Свете Петке на Калемегдану у Београду, произнела је госпођа Дубравка Дудић, шеф стручне службе библиотеке.

Предавање је отпочело појањем тропара Преподобној мати Параскеви. Протосинђел др Клеопа је говорио о периоду свог научног и духовног усавршавања у граду Јаши, покрај моштију Преподобне мајке Параскеве. Будући да је Преподобна мати Параскева – Света Петка била наша сународница, она је много поштована у нашем као и у народу Румуније али и у читавој православној васељени. Отац Клеопа је цењеним слушаоцима казивао о неисцрпној благодати коју Света Петка излива на верне који долазе да јој се поклоне и затраже њен благослов. Уважени предавач је сведочио многим исцелењима болесних покрај моштију Преподобне мати Параскеве као и суживоту грађана Јашија и Молдавије са својом Светом мајком. По свршетку предавања у испуњеној галеријској сали ОНБ „Вељко Петровић“, верни народ Шајкашке као и духовна деца оца Клеопе имали су прилику да му поставе питања те да заједно промисле о текућим питањима наше свакодневице, периоду Великог поста, значају Свете Литургије у нашем животу и многим актуелним питањима живота савременог човека.

Уважени предавач је заблагодарио  Његовом Високопреосвештенству господину др Иринеју на указаном благослову, организатору предавања господину Миловану Миркову, директору библиотеке, на добродошлици и гостопримству, протонамеснику Николи Темеринцу, пароху жабаљском, на братској љубави али изнад свега присутним слушаоцима који су у великом броју  дошли на предавање и изразили поштовање говорнику. Протосинђел др Клеопа је више пута у току предавања акцентовао да егзистирамо у тешким временима за наш народ али и за цео свет. У вези са тим он је апеловао на наш народ да се врати својим светитељима и својим светињама, указујући на добар пример народа Румуније.

На крају, отац Клеопа је замолио народ да у што већем броју похрли ка нашој Фрушкој Гори која у својим недрима чува мошти Светог Теодора Тирона, Светог цара Уроша, Преподобне мајке Ангелине и Светих Бранковића и осталих светитеља нашег народа широм читаве Србије, да их не остављамо и не заборављамо јер ће нам они бити светионици у овим смутним временима као што су били пример роду за време свог вештаственог живота. Након предавања директор и службеници библиотеке упознали су предавача са историјатом, библиотечким фондом те процесом обнове библиотеке.

Аутор текста: Никола Јовановић, свршени богослов и студент ПБФ у Београду

Звучни запис: др Јелена Попов

Фотографије: ОНБ „Вељко Петровић“, Никола Јовановић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *