Богојављење у Бечмену

Десетогодишњица пливања за часни крст

Милош Пурковић први допливао до Часног Крста

Павлина Радовановић из Ораховца на Косову и Метохији песмом ободрила све верне

Окупљени око своје Мајке Цркве, у цркви Светог Саве у Бечмену, христоверни народ је са свештенством учествовао срцем и душом у молитви, одговарајући у глас, као један, на торжественој Литургији. Колико ли је било људи? Као ангела! Ко је служио службу Богу? Ангели! Ко је појао? Ангели!!! Колико је било пливача? Као и Ангела!!!

Светом Литургијом је у среду 19. јануара 2022. године началствовао прота Мирослав Вујић док је певницом руководио старешина бечменског храма отац Немања Бошковић. На божанској Литургији били су присутни и пријављени пливачи за Часни Крст, њих 67. Пливача је било из многих места, а најдаље из Новог Пазара. Међу пливачима су биле и Дуња Николић из Јакова и Богданка Келча из Панчева.

Током торжествене Литургије песму Вила са кошара отпевала је јунакиња нашег времена, она која је освојила срца наша и натерала нас да пустимо сузу, Павлина Радовановић из Ораховца, са светог Косова и Метохије. После свете Литургије заједничким молитвама је извршено Велико водоосвећење.

Прота Мирослав Вујић је вернима честитао данашњи празник а потом је верни народ Бечмена, Сурчина, Јакова, Петровчића и Добановааца у Богојављенској литији од цркве Светог Саве хитао је ка Бечменском језеру где је за подне заказано пливање за Богојављенски крст.

Сведочанство и потврда вере видело се данас на делу – нема страха од времена и искушења које оно носи: свака молитва изговорена данас у Бечмену је на хиљаде молитви изговорених широм света; свака рука уздигнута ка небу у молитви је на хиљаде руку за све оне који из било ког разлога нису могли да учествују у литургијској заједници и радости пливања за Часни Крст. Сваки замах руком у води је молитва за свакога од нас. Отац Немања се обратио христоносном народу казавши д аје пливање за Часни Крст на богојављење у Бечмену, већ историја и да ће потомци имати о чему да говоре, на кога да се угледају и чије дело да продуже.

О самој манифестацији је кратко говорила гђа Весна Шаловић. Јубиларном десетогодишњем пливању је присуствовао председник Општине Сурчин господин Стеван Шуша са сарадницима.

Протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима извршио је чин освећења воде, а након молитве за освећење воде, јереј Ненад Катић, старешина цркве Светог Јована Крститеља у Петровчићу, благословио је пливаче.

Господин Милош Гачић, председник организационог Одбора богојављенског пливања и ове је године очински бринуо о пливачима, водио је програм овогодишњег пливања за Богојављенски Крст. Пливачи су изговорили заклетву у част Српске Цркве што је Света, у част Косова и Метохије, заклињући се да ће испунити правду сваку, да ће помоћи болесном и нејаком, српској земљи и роду за које ће ићи и у ватру и у воду.“ Пливаћемо у част Господа нашег Исуса Христа, тако нам Бог помогао!“ громким гласом заклели су се пливачи.

Први до Часног Крста је допливао Милош Пурковић са новобеоградског блока 44. Ово је његово прво учешће на Богојављенском пливању на бечменском језеру.

Организатор манифестације је наша Света Црква уз подршку и разумевање Градске општине Сурчин, на чему сви благодаримо. За све пливаче приређена је трпеза у црквеној сали, а том приликом је свако на дар добио крст да га чува од сваког зла, захвалницу и медаљу. Данас су једни друге даривали, те је тако најстарији пливач (75) Рајко Здјелар, даровао икону Свете Петке господину Милоше Гачићу, са образложењем да Милош свима увек нешто дарује, па је ред да и њега обрадујемо. Породица Гачић има три сина, три витеза: најстарији Никола који је од почетка у организацији Богојављенског пливања (живи и ради у Србији) и близанце Петра и Ивана који су после четири године поново запливали  за Часни Крст у Отаџбини (живе и раде у Америци). Родитељима су поклонили диптих Господа Исуса Христа са Пресветом Богородицом, док је г. Милошу Гачићу поводом ове десетогодишњице уручена и велика икона Господа нашег Исуса Христа.

Догодине у Бечмену, Догодине у Призрену, поздрављали су се пливачи и организатори.

Звучни запис: прота Мирослав Вујић и јереј Немања Бошковић
Звучни запис: Павлина Радовановић:
Звучни запис: господин Милош Гачић, председник организационог Одбора богојављенског пливања, гђа Весна Шаловић и отац Немања Бошковић:
Звучни запис: Милош Пурковић, победник богојављењског пливања за Часни Крст у Бечмену:
Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *