Одликован први српски војни свештеник

 

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, на дан Обрезања Господа нашег Исуса Христа и Светог Василија Великог, као и на дан кад се призива благослов Свевишњег на почетак и ток новог лета милости Господње, Високопречасни протојереј Ђорђе Стојисављевић, капетан прве класе на дужности војног свештеника у Команди 1. бригаде Копнене војске, одликован је Крстом вожда Ђорђа Стратимировића.

Испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у Отаџбину, свечани чин инвеституре овим високим и реномираним црквено-друштвеним одликовањем, обавили су г-дин Александар О. Ђурђев, посланик у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине и г-дин Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Србије.

Овај свечани чин је, сасвим примерено, обављен у једном од најпознатијих храмова Епархије сремске, тј. у Саборном храму Светог Петра и Павла у подграђу Петроварадинске тврђаве, као столетној војној православној богомољи која оплемењује простор североисточног крила Војне болнице.

Иначе, прота Ђорђе је започео свештеничку службу у Војсци Србије у саставу прве групе војних свештеника 2013. године. У тој историјској поставци, благословом и руком епископа бачког Г.Г. др Иринеја, отац Ђорђе је био први рукоположени свештеник који је именован за службу у отаџбинској војсци. Ових осам православних свештеника, један римокатолички капелан и један исламски имам, весници су званичног повратка вере у нашу славну војску после 1945. године кад је укинута верска служба у нашим тадашњим  оружаним снагама. Није згорег подсетити да је, управо та група војних свештеника, благословом и подршком ондашњег епископа јегарског и викара бачког, а садашњег Патријарха српског, Његове Светости Г.Г. Порфирија и других заслужних личности, одиграла једну пресудну улогу у процесу повратка војног свештенства у састав наше славне и витешке Војске.

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *