Годишњи парастос Сандри Б Премроу

Као и претходних година, и ове 2021. године, 16. децембра, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, годишњи парастос Сандри Б Премроу служио је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, уз саслуживање протојереја Вујадина Савића и јереја Душана Вишекруне.

Сандра Б Премроу, хумана жена која је своју љубав према ближњима показивала на делу, иако је живела у Америци, своје српско порекло није заборављала, те често настојала да управо своју браћу и сестре у својој вољеној земљи помаже на разне начине. Тако, у једној од многих посета Србији, стигла је и до СПЦО Рума, где је уз велико поштовање и радост  дочекана од стране, сад већ пензионисаног, румског протојереја-ставрофора Јована Јовичића. Том приликом, исказала је жељу да својим доброчинством помогне најугроженије мештане Црквене Општине Рума, што је оставила записано и у тестаменту, по повратку у Америку.

Након што је предала своју душу Господу, у СПЦО у Руми, 2019. године, оснива се добротворни фонд под називом „Сандра Б Премроу“ заједно у сарадњи са добротворном фондацијом Српке Православне Цркве „Човекољубље“.

Архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, који је уједно и управник канцеларија поменутих фондација, уз велики труд, љибав и залагање, чини да се све активности успешно спроводе.

Добротворни фонд за сада броји три запослена лица (две геронтодомаћице и један социјални радник).

Услуге „помоћи у кући“ обезбеђују се углавном старијим суграђанима, у циљу задовољавања свакодневних основних животних потреба, а реч је о осамнаест породица којима се свакодневна брига и нега указује на прави начин. Обзиром на потребе које се из дана у дан повећавају, јер је доста породица којима би сваки вид помоћи био од великог значаја, добротворном фонду „Сандра Б Премроу“ потребно је још геронтодомаћица, један социјални радник са лиценцом за рад и волонтера.

Подсећања ради, почетком пандемије Корона вируса, а будући да су највећи терет понели наши лекари, медицинске сестре и сва браћа и сестре запослени у здравству, Дому здравља у Руми донирана је помоћ у циљу подршке за нову снагу и наредним делима љубави према ближњима.

Поред достављене помоћи Дому здравља, Црквена општина у Руми у сарадњи са Колом српских сестара, установама социјалне заштите, хуманитарним организацијама и члановима Православне заједнице у Руми обављала је, што и даље чини, пружање подршке и помоћи становништву које је у изолацији.

Помоћ старијем становништву огледа се у следећим активностима:
– Набавка лекова;
– Подизање пензија;
– Набавка и достава намирница;
– Координација са свештенством ради причешћивања старијих у њиховом дому;
– Позивање ради разговора и подршке;
– Израда и дељење заштитних маски;
– После Литургија достављање нафоре верном народу који је у изолацији.

Такође, донирана је помоћ и Општој болници у Сремској  Митровици, али и многобројном становништву слабијег имовинског стања и то у виду пакета помоћи.

Много је спроведених активности у протеклом периоду а на радост свих нас – и оних који пружају помоћ и оних који примају, јер, ако се сетимо речи Светог Јована Златоустог: „Какви смо ми према ближњем, такав ће и Бог бити у односу према нама“,  онда је сигурно да ћемо се изнова замислити, сетити наше браће и сестара, из душе им пружити помоћ и помолити се Господу за њихово спасење.

Текст и фотографије: Мирјана Босић
Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *