Савин дуд у манастиру Пећка Патријаршија

Шам-дуд у порти Пећке Патријаршије засадио је Архиепископ Сава II у јесен 1269. или у пролеће 1270. године, 223 године пре открића Америке или 120 година пре Косовског боја.

Шам-дуд Светога Саве Другог у Пећкој Патријаршији, стар је скоро седам и по векова. Из скоро седам и по векова старог дуда изникла су већ три велика млада и јака изданка.

Три дуда, исте сорте, која расту на Косову и Метохији су најстарија оваква дрвета у Европи. Збир њихових година старости је скоро два миленијума. У Европи не постоји званично ни један дуд старији од 250 година а сваки од три дуда на Космету, шам-дуд у порти Пећке Патријаршије, дуд мурика у порти цркве Светог Ђорђа у Руднику код Србице и кара – дуд поред Муратовог турбета на Газиместану, старији је од седам векова.

За  најпознатији и најстарији шам-дуд  у Пећкој Патријаршији, старост се поуздано зна, јер о томе има највише извора и доказа. Шам-дуд је стар 742 или 743 године, јер, како је забележено у бројним манастирским и другим књигама, њега је у јесен  1269. или у пролеће 1270. године засадио трећи српски Архиепископ – Сава II. Засађен је, дакле, 223 године пре открића Америке и 120 година пре Косовског боја, који се догодио 1389. године.

Шам-дуд је засадио пред тек завршеном црквом Светих Апостола, најстаријом црквом у комплексу Пећке Патријаршије, Архиепископ Сава II (са световним именом Предислав), син краља Стефана Првовенчаног.

Архиепископ Сава II се угледао на свог стрица, Светог Саву. Врло рано се замонашио и живео у Хиландару а 1263. године је рукоположен за трећег српског Архиепископа. Умро је 1271. године а мошти му и данас почивају у цркви Светих Апостола у комплексу Пећке Патријаршије, само 20 метара од његовом руком засађеног шам – дуда који и данас живи.

Зоран Влашковић

Објавио Јеромонах ОНУФРИЈЕЈ

Фотографије: ђакон Драган С. Танасијевић

На достављеном материјалу благодаримо Зорици Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *