Усековање главе Светог Јована Крститеља у цркви Свете Петке у Сурчину

О СВЕТИ ЈОВАНЕ ДИВНИ КРСТИТЕЉУ, 

ЈА СЕ ТЕБИ КЛАЊАМ, ЈА СЕ ТЕБИ МОЛИМ: 

ПОМОЗИ ДА СВАКОЈ НАПАСТИ ОДОЛИМ. 

Свети Јован Крститељ и претеча Господа нашег Исуса Христа, својом смрћу је претходио добровољној смрти Спаситеља нашег.

Усекованије главе Светог Јована Крститеља торжественом Литургијом је, 11. септембра 2021. године, празновано у цркви Свете Петке у Сурчину. Том приликом, Литургијом је началствовао архијерејски намесник земунски протојереј Страхиња Голијан, апостол је читао старешина цркве протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, док је исповедник био његов сабрат, протојереј Душко Ђеорђић. Ангелским гласовима појали су чланови Хора Покрова Пресвете Богородице, предвођени сигурном диригентском руком Ђорђа Гавриловића. 

У надахнутој празничној проповеди отац Страхиња је казујући житије Светог Јована Крститеља, позвао верне да следе пример светости пророка и претече Јована, који је уједно и заштитник дома и породице многих Срба. 

У цркви Свете Петке у Сурчину сваког дана се служи Света Литургија, која радним даном почиње у 8.00, а недељом и празником у 9.00 часова. Вечерње богослужење је сваког дана у 17.00 часова.

У суботу, 18. септембра 2021. године, од 18.00 часова у Светосавској сали, биће уприличено представљање књиге „Свети руски ратници“ у преводу Ранка Гојковића.

У цркви Светог апостола Матеја, Света Литургија недељом и празником почиње у 9.00 часова. 

Благодаримо Зорици Зец за достављен материјал

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Страхиње Голијана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *