Света тајна Јелеосвећења у храму Светог Василија Острошког у Новим Бановцима

Поводом празника иконе Пресвете Богородице Страдалне, чија се реплика  налази у храму, крећући се у сусрет празнику Успења Пресвете Богородице, у храму Св. Василија Острошког- Нови Бановци, служили су Свету тајну Јелеосвећења, парох и старешина храма Бранислав Џомбић са својом браћом свештеницима, Александром Маџаревићем и Александром Класнетићем.

Верни народ, који је активан у литургијском животу ове заједнице, у миру и са радошћу молитвеног расположења, присуствовао је овој Светој тајни.

Након обреда, парох Александар Маџаревић одржао је беседу која је верном народу, још један пут, приближила радосну и опомињућу стварност Светог Јеванђеља. Отац Александар се осврнуо на питања и проблеме данашњег човека, који је готово неиздрживо притиснут логиком палог света, света без Бога, или оног света који га је спознао, а потом гурнуо у прикрајак. Таква  духовна стварност рефлектује се на човека и бива узрок многим болестима које смо упознали и које ћемо нажалост упознати, ако се не окренемо истинском извору светлости и доброте, Господу нашем Исусу Христу.

Управо Света тајна Јелеосвећења, поред осталих Светих тајни Цркве, катихезом Јеванђеља, коју прихвата ум човека као спознање истине, уз освећење материје, уља и брашна, чини тај јединствен склад, складом здравља и тела и духа.

Текст и фотографије: вероучитељ Дарко Зубовић

Благодаримо ђакону Светогору Сандићу на достављеном материјалу

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *