Патријарх Порфирије преко „Привредникa“ помаже студенте у Хрватској

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије донирао Српском привредном друштву Привредник из Загреба средства довољна за десет годишњих студентских стипендија

Једна од најстаријих организација Срба у Хрватској, Српско привредно друштво Привредник из Загреба, у протеклој школској/академској години стипендирала је укупно 80 талентованих ученика и студената из свих крајева Хрватске, понајвише из запуштених и економски неразвијених крајева.

Уочи почетка нове школске/академске године, како су саопштили из Привредника, као и до сада интензивно се прикупљају средства за стипендирање даровитих ученика и студената слабијих материјалних могућности. Годишња стипендија за једног ученика износи 5.000 куна (око 700 еура) и 10.000 куна (око 1.300 еура) за студента.

Ове године у сврху прикупљања средстава за стипендирање Привредник је покренуо и јавну кампању Ослонац младима у коју су се укључиле познате јавне личности (Момчило Бајагић Бајага, Горан Богдан, Воја Брајовић, Светлана Бојковић, Ида Престер и Никола Пејаковић). Сви они позивају добре људе који препознају значај образовања и улагања у младе људе да помогну Привреднику у тој важној добротворној мисији.

„Данас с великим поносом и са захвалношћу истичемо да је први ‘ослонац младима’ својом личном донацијом постао Патријарх српски Порфирије. У овој академској години Његова Светост ће путем Привредниковог фонда „Владимир Матијевић“ школовати чак десеторо одличних студената са различитих факултета и из различитих крајева Хрватске. Он је и за време свог службовања у Загребу, као Митрополит загребачко-љубљански, увек подржавао и помагао наш рад и наше стипендисте, а то, ево, наставља и с највишег трона у Српској Православној Цркви, знајући да тиме не само да помаже бројне младе људе и њихове обитељи, већ даје и пример многима широм света да је даривање благослов који се вишеструко враћа појединцу и заједници“, наводи се у саопштењу.

Привредник је друштво које је традиционално, од свог оснивања у Загребу 1897. године, било везано за Цркву. Стога смо посебно радосни да Патријарх препознаје нашу мисију и охрабрени ћемо наставити да устрајемо у нашем раду, а то је помагање младих људи да се школују и да, знајући ко им је пружио подршку, сачувају и свој културни и национални идентитет и буду на корист и понос свог народа и своје земље“, закључили су из управе Привредника.

Извор: p-portal.net; СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *