ПолиФоника на Музичкој Академији ХОРСКА СРЕТАЊА

Четири члана хора “ПолиФоника” и њихова диригенткиња, учествовали су у раду Музичке Академије ХОРСКА СРЕТАЊА, у организацији Удружења Ирмос у Чачку. 

Ова Академија је посвећена извођењу и проучавању српске хорске духовне музике и проширењу репертоара црквених хорова, који су често ограничени на композиције нашег најзначајнијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца. На репертоару завршног концерта, који је одржан у сали Народног музеја у Чачку, нашле су се компoзиције и ређе извођених српских композитора: Душана Максимовића, Николе Србина, Исаије Србина, Милоша Раичковића и других.

Полазници Академије су одвојили недељу дана од својих летњих одмора и из свих крајева Србије дошли у град Чачак, где су на интензивним свакодневним пробама, под диригентским вођством Даниеле Ивановић, спремили веома захтеван програм. Такође су учествовали на богослужењима у Овчарско-кабларским манастирима, пешачили до Савиних вода и пећине Кађенице, а стигли су и да упознају град Чачак. Сваког дана трајања Академије, за полазнике као и за суграђане Чачка, била су организована пропратна предавања, која су покрила разне области: идентитетске, музичко-уметничке, лингвистичке и психолошке теме.

Читава манифестације организована је под покровитељством Министарства културе и иноформисања Републике Србије и Града Чачка, и уз свесрдну помоћ многих донатора.

Као чланови хора ПолиФоника и полазници Музичке Академије ХОРСКА СРЕТАЊА, из Сремске Митровице су се представили: Станислава Вортић, Мирјана Лукач, Станија Станимировић, Мијољуб Јовичић и диригентица Јованка Иванић.

Текст и фотографије: Јованка Иванић, диригент хора ПолиФоника 

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *