Поклoничко путовање манастирима Свете Фрушке горе

Дана 25. јула лета Господњег 2021. када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Српске Православне парохије Босут и Сремска Рача организовале су поклоничко путовање манастирима Свете Фрушке горе.

Прво одредиште на овом путовању био је манастир Крушедол. У манастирској цркви у највећој побожности поклонили смо се моштима Мајке Ангелине и уз духовне песме у част Пресветој Богородици, први део овог путовања проведосмо у овом манастиру.

Затим смо кренули према манастиру Гргетег, у жељи да стигнемо на Свету Архијерејску Литургију, али због саобраћајне несреће коју смо затекли на путу према манастиру, вођа пута, протонамесник Предраг Симић, одредио је да прво одемо у седиште наше Богомчуване епархије, у Сремске Карловце. Једна група ходочасника, по благослову оца Предрага, присуствовала је Светој Литургији у Саборном храму Светог оца Николаја, а друга у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, код оца Клеопе. После Свете Литургије запутили смо се у манастир Гргетег.

Захваљујући Богу и Пресветој Богородици стигосмо да чујемо беседу епископа Константина и целивамо икону Пресвете Богородице Тројеручице. Наш домаћин, архимандрит Доситеј са својим сестринством, спремио је предивно послужење за све присутне у порти манастира.

Посетили смо и манастир Раваницу где смо уз духовне песме наших богослова Димитрија Николића и Луке Зекића целивали мошти Светог цара Лазара. На крају нашег путовања посетили смо још један предиван манастир „фрушкогорску лепотицу” манастир Јазак, који нас је својом лепотом све оставио без даха.

Препуни утисака, Божијег и Богородичиног благослова, кренусмо пут куће славећи Бога и Пресвету Богородицу, благодарећи им на овом предивном дану. Захваљујемо се и оцу Предрагу Симићу на лепој организацији и надамо се да ће бити још оваквих путовања. Амин, Боже дај!

Благодаримо Димитрију Николућу, ученику Карловачке богословије, на достављеном извештају

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *