Патријарх Порфирије: И Албанце видимо као своју браћу са којима можемо заједно

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије поручио је 28. јуна 2021. године, на Видовдан, из манастира Грачанице да сваки пут када долази на Kосово и Метохију има осећај да се вратио у свој дом, а да је свако одсуство са Kосова одвајање од Бога и браће.

„Сваки пут када дођемо на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе сведочи ова света Грачаница, сведоче Високи Дечани, Пећка Патријаршија и Богородица Љевишка. Толико светиња сведочи о томе да је ово наш дом. И браћу Албанце видимо као своју браћу. Сигуран сам да се можемо не само разумети, него и живети заједно, расти и градити. Само да нас не уче миру и заједници они који сеју раздор међу људима, а имају само неке нама стране далеке овоземаљске интересе”, рекао је Патријарх током архијерејске Литургије служене поводом Видовдана.

„Kосово и Метохија је земља у којој смо се родили, родили за Христа и наравно стекли много тога, што други или не могу или не желе да разумеју. Грачаница и светиње које смо побројали јесу светска културна баштина, али, браћо и сестре, светско као такво не постоји ако нема своје име и презиме. Наша имена и презимена јесу Грачаница и Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Kосово и Метохија. Наше име и презиме јесу наша Православна Црква”, рекао је патријарх Порфирије.

„Јесу то бисери светске клутурне баштине, али је пре тога баштина наших отаца, баштина Срба и православља. То не треба никоме да смета, јер свако има своју баштину, културу, свако се на неки начин Богу моли. Различитости не треба да буду повод за сукобе и раздвајање. Различитости су управо дарови, а реч дар значи да је то нешто што смо добили како бисмо га умножили и даровали себе другима. Грачаница је наше око, наше уши, наше срце. То је оно за шта се кнез Лазар на Видовдан определио. Изабрао је веру у Христа, а не вечеру. И зато када нам кажу: `Одреците се Грачанице, одреците се Kосова и Метохоије`, па господо, да ли бисте ви дозволили да вам изваде око, да вам одсеку уши, да вам ишчупају срце. Знамо ми да не бисте пристали. То је битка за суштинску слободу”, подвукао је Патријарх.

Извор: РТС; СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *