Видовданска Литургија и Видовдански парастос

Од раног јутра, у Врднику се сабирао народ Епархије сремске и других епархија. Испунио је благочестив народ и цркву и порту манастира Раванице. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ сремски Господин Василије са свештенством епаргије сремске.

Одржан је парастос свим нашим косовским јунацима, војницима, војсковођама, и свима од Косовског боја, до данас.

Епископ сремски Господин Василије се обратио благочестивом народу подсећајући на распето Косово, на којем ничу и расту црвени божури; али само ту и на том месту цвета божур никао на српској крви изгинулих мученика и подвижника у одбрани Христове вее и својих огњишта: „Тај свети и историјски моменат нашег народа ево, 625 година прослављамо и толико година се српски народ сећа свих мученика, страдалника, подвижника, сећа се на оне који су осмислили и знали свој живот, да овоземаљско замалено је царство, а Царство небеско увек и у векове…“

Идеју и философију живота српског народа, као птица на својим крилима, носила је Царица Милица. У песмама и разним историјским делима, у прози и поезији,чувало се дело косовских заветника.

„…Косово је толико урезано у душу српског народа! Ми смо деца Двадесет првог века, када смо нажалост сведоци мало, помало губљења Светог Косова; говоримо о земљишном поседу и о земљи која се ту налази, говоримо о народу који је тамо живео и повукао се са тих простора. Али, остаје у души србиновој то Свето Косово… Наш српски народ губећи Косово просторно, из својих срца и своје душе, из свог памћења, не сме никад – не смемо ни ми ни наша деца да изгубимо то Свето Косово, доказано мучеништвом и подвижништвом нашег народа, доказано и Светим Кнезом Лазаром, кога је сам Бог прославио и који се налази овде међу нама.

Преко три стотине година Свети Кнез Лазар чува ову нашу светињу, сабира српски народ, даје свој благослов и поученије до дана данашњег. Разговарајући данас кроз молитву са живим Богом и Светим Кнезом Лазаром, са мученицима, ми смо ближи њима у овом светом моменту.

01

Данас смо се сетили и кроз овај парастос свих отаца, праотаца, војника, војсковођа, страдалника, свих који су својим животом сведочили нашу веру. Бог их је обдарио венцем славе, овенчао нетрулежношћу подаривши нама Србима да имамо такве заштитнике пред престолом Свевишњег…

Ми се на овај дан, на данашњи Видовдан молимо Богу, да васцели српски народ ма где се налази. Имамо цркву Лазарицу у Шиду али и Чикагу, на многим местима широм света!

Колико је молитава, колико Литургија, колико уздаха упућено Богу и колико суза у молитви! Колико времена се клечећи молило Светом Кнезу Лазару да нам помогне!

Ми имамо ту заповест и ту потребу да се данас молимо Богу и Светоме Кнезу Лазару, да клекнемо на колена молећи се да он посредује код Свевишњега, да буде милостив и у овим тешким искушењима која су нас снашла и сналазила…“ казивао је Епископ сремски Господин Василије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *