Министар Селаковић у посети Будимској епархији

Дана 18. децембра 2020. године, седиште Будимске епархије у Сентандреји посетио је министар спољних послова Републике Србије г. Никола Селаковић са пратњом. Уваженог госта срдачно је дочекао Преосвећени Епископ будимски г. Лукијан.

Пријему су присуствовали амбасадор Србије у Мађарској г. Иван Тодоров, чланови Кабинета министра спољних послова и службеници Будимске епархије. Преосвећени Владика је најпре захвалио министру Селаковићу на, за српску заједници у Мађарској, изузетно важној посети. Владика је информисао високог госта о заједничким пројектима Епархије и Владе Мађарске. Истовремено, владика Лукијан је нагласио значај добросуседске политике Републике Србије, нарочито према Мађарској, где је управо захваљујући таквим односима кренуло на боље и српској заједници и Цркви, на коју се у Мађарској гледа са поштовањем и уважавањем.

Велики помак је према речима владике Лукијана остварен од када је на челу Амбасаде Србије у Мађарској Његова Есекенција Иван Тодоров.

Владика је образложио уваженом госту које су актуелне потребе Будимске епархије и српске заједнице уопште, а које се могу повољно решити управо захваљујући добрим односима две земље – Србије и Мађарске.

Министар Селаковић је информисао владику Лукијана о карактеру његове званичне посете Мађарској, у оквиру које је потписан и протокол о сарадњи два Министарства спољних послова. Министар је упознао Владику и о предстојећем састанку у оквиру посете са премијером Мађарске г. Виктором Орбаном.

Владика Лукијан је искористио прилику да информише министра Селаковића о пројектима које Будимска епархија спроводи у сарадњи и уз помоћ Владе Србије, а на чему је Српска Црква у Мађарској нарочито благодарна. Министар је затим са сарадницима и свештенством посетио Саборну цркву у Сентандреји.

Претходно, министар Никола Селаковић се састао са мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом, a затим посетио Српску школу Никола Тесла у Будимпешти где је уручио помоћ у виду три школска комби аутобуса за превоз ђака као и књиге за школску библиотеку.

Након посете Будимској епархији, министар Селаковић састао се и са премијером Мађарске г. Виктором Орбаном.

Извор: Епархија будимска, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *