Најава: Његово Преосвештенство Епископ сремски сутра богослужи у Батајници

На празник Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, 2. 7. 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служиће Свету архијерејску Литургију, с почетком у 9.30 часова у Батајници, где се налази храм посвећен овом Божјем угоднику.

У склопу Свете Литургије, Владика ће началствовати и Светом тајном Свештенства, када ће у чин ђакона рукоположити г. Божидара Ђенића.

Везе Светог Јована Шангајског са српском Црквом и народом:

Свети Јован Шангајски и Санфранцискански је у време безбожне Бољшевичке револуције са својим родитељима пребегао у Србију где је завршио Православни богословски факултет у Београду, замонашио се у манастиру Миљкову, а пре тога радио је и као наставник гимназије у Великој Кикинди.

Године 1934. је изабран за епископа Шангајског, а хиротонисан је друге недеље по Духовима у руској цркви Свете Тројице у Београду.

Осим тога, његова мајка Глафира Стефановић Севастијановић српског је порекла, те су везе Светог Јована Шангајског са српском Црквом и народом остале нераскидиве до данас.

Тропар Светом Јовану Шангајском и Санфранцисканском:

Брига твоја о пастви странствујућој, предображаваше молитве твоје, које се за сав свет свагда приносе: тако верујемо, познавши љубав твоју, светитељу и чудотворче Јоване! Сав од Бога освештан свештенодејством светих пречистих Тајни, којима и сам свагда укрепљен, хитао си страдалницима, исцелитељу најрадоснији. Пожури и сада у помоћ нама који те свим срцем поштујемо.

Извор: радио Српски Сион, сајт СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *