Представа „Даница, случај уметника“ из Бешке у Културном центру Инђија

Као део шестих по реду„Дана Данице Јовановић“ у Бешки настала је представа „Даница, случај уметника“ по идеји коју су осмислиле ученице седмих и осмих разреда на иницијативу вероучитеља ђакона Горана Груловића – Анастасија Ђокић, Нађа Малинић, Милица Равњак и Елена Кеча. Пошто нови планови и програми подразумевају пројектну наставу наставник ђакон Горан Груловић се потрудио да иза себе има већ неколико таквих пројеката. Један од њих је и манифестација „Дани Данице Јовановић“ која се остварује у сарадњи са колегама из ОШ „Браћа Груловић“ и са ученицима.

По идеји и синопсису који су дали ученици одличан текст за представу је написао Александар Мијалковић. Са Александром Мијалковићем већ дужи низ година сарађује школа и вероучитељ, а Александар потврђује сарадњу све бољим и поучнијим текстовима. Његов текст је изашао у Инђијском часопису „Канделабер“.

Режију за представу је урадила учитељица Радена Лончар у сарадњи са самим ученицима. Техничка подршка је била учитељица Маја Богдановић. Сами ученици су наградили труд учитељице Радене са букетом цвећа после прве представе у октобру, а букет цвећа је учитељица добила поново после извођења представе у петак 06. децембра у Културном центру Инђија.

Поред ученика из школа у Инђији, која су дошла као део пројекта у сарадњи са наставником Александром Мијалковићем и професорком Весном Марковић и другим колегама, били су представници Матице Српске и Музеја Војводине јер се планира извођење представе у Новом Саду. Представу су гледали и грађани Инђије и околине.

У представи Даници Јовановић, која је пострадала као тек завршени студент Минхенске женске академије 1914. године у Бешки, суде њене слике које су оживеле. Као студент имала је око стотину својих радова, а њен значај за ликовну уметност на почетку 20. века се тек сада открива.

Текст и фотографије: вероучитељ ђакон Горан Груловић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *