Семинар вероучитеља – катихета Епархије сремске

У навечерје празника Св. Стефана Дечанског, 23.11.2019. у престоном граду Срема и сремске Епархије, древном Сирмиуму, чије царске локалитете су сви полазници обишли, као и базилику Св. Димитрија, одржан је сабор катихета у организацији нововаспостављеног епархијског катихетског Одбора Епархије сремске, благословом и под духовним омофором Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија.

Медијатор семинара био је, дугогодишњи професор Православног богословског факултета, као и Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, мр Предраг Миодраг, координатор Епархије, који је у уводном и радном делу семинара поздравио све присутне колеге, тачније њих стотину једанаест.
Домаћинском бригом и љубављу, да све протекне у најбољем расположењу, архијерејског намесника сремскомитровачког протојереја- ставрофора Саве Раките.
Радни део, а у излагању протојереја- ставрофора др Драгомира Санде, ванредног професора ПБФ УБ и управника Педагошко- катихетског института ПБФ УБ под називом „Вероучитељ као катихета и педагог у савременом образовању“. Друго излагање имао је др Александар Јовановић, редовни професор и дугогодишњи декан Учитељског факултета УБ, а на тему „Верска настава у корелацији са сродним дисциплинама општег образовања у Републици Србији“, а као посебан гост из ресорног Министарства просвете, науке и технолошког развоја и владине Комисије за верску наставу у школама наше Републике, госпођа Славица Ракић, казала је нешто више о теми „Како унапредити верску наставу у савременом систему образовању“.
После краће паузе за предах присутним колегама обратио се и сам координатор, али и домаћин свих- мр Предраг Миодраг са темом „Веронаука, школа и Црква, општа питања, недоумице и предлози“. Уследила је панел- дискусија којом је руководио ма теолог Никола Ерцег., вероучитељ у ОШ „Вук Караџић“ у Сурчину са својим искуствима, предностима и манама средине из које долази,а потом и остали панелисти:
др Љиљана Јовановић, доктор библијске теологије и катихета у Медицинској школи „Београд“, ђакон Павле Божовић, делегиран из епархијског одбора Митрополије црногорско- приморске, јереј Вукашин Цветојевић из Катихетског уреда Епархије осјечко- пољске и барањске, али и Александра Гаруновић, вероучитељ из Сремске Митровице.
Љубазношћу домаћина, архијерејског намесника и свештенства, заједничком трпезом љубави, окончан је овај семинар уз констатације да се уз заједнички напор свих и свега, може допринети много али и спремност, како државе тако и Цркве да се што хитније погледамо у очи и статус колега промени уз одређена обећања једних према другима.
 
мср Никола Ерцег, катихета у ОШ „Вук Караџић“ у Сурчину
Стефан Недић, дипл.теолог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *