Освештана обновљена црква Свете Петке у Шидским Бановцима

Прослављено осам векова самосталности Српске Православне Цркве на нивоу Намесништва шидског

У недељу 22.септембра 2019. године када наша Црква прославља Божје угоднике Јоакима и Ану у славу Осам векова самосталности Српске Православне Цркве придодат је још један бисер кандилу вере Православне  – освећена обновљена двеста година стара црква Свете Петке у Шидским Бановцима, Епархија сремска .

Парохија Шидски Бановци, заједно са парохијама Товарник и Илок, једине су црквене општине Сремске епархије са седиштем у Сремским Карловцима, а које се територијално налазе у Хрватској.

Црква у Шидским Бановцима датира из 1818. године. Иконостас је настао између 1836. и 1840. године. Налази у близини  најпрометнијег граничног прелаза Републике Србије са Републиком Хрватском, Товарника, у маленом и питомом селу. Читав свет прође поред цркве и сада ће како кажу овај Божји дом сијати новим светлом на славу Господњу и свим путницима из свих крајева света који ће пред њеном лепотом за секунд застати или поглед упутити.

У великом подвигу унутрашње и спољашње обнове цркве учествовало је цело село са својим протом Николом Гвозденовићем. У обнови је учествовао и Епископ сремски г. Василије, Архијерејско намесништво шидско, Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије као и начелник Општине Нијемци  г. Вјекослав Бјелајевић.

„Ништа не може одолети зубу времена. Кад тад и најчвршћи камен почне да се дроби, најјаче боје бледе и некадашња лепота бива полако сакривена слојем прошлих година, остајући нетакнута једино у сећању. Гледајући то, у нашим срцима се полако јављала идеја о обнови ове светиње. Желели смо да стару славу осликамо новим бојама и Господ Христос, који је сам обновитељ света, услишио је наше молитве. Смогавши снаге, са идејом да га предамо на чување будућим генерацијама у што лепшем руху, латили смо се посла и резултати тога рада данас стоје пред вама…“ (Вељко Грубач)

Чин освећења обновљене цркве Свете Петке обавио је Епископ сремски г. Василије, а потом је одслужена торжествена Литургија у којој су саслуживали протојереј-ставрофор Радомир Мишић,  архијерејски намесник шидски, протојереј Јован Милановић ректор Карловачке богословије, протонамесник Зоран Угрешић и домаћин, старешина цркве Свете Петке, отац Никола Гвозденовић, ђакони Лазар Пaвић и Горан Власац.

За певницом су појали ученици Карловачке гимназије и Српски православни појци. 

Живописац храма је Михајло Ђембер.

Јереј Никола Гвозденовић одликован чином протопрезвитера

Током свете Литургије јереја Николу Гвозденовића је Владика сремски одликовао чином протопрезвитера., а цела црква и село узвикивали су: Достојан

 

Грамата Епархије сремске г. Радету Ралићу из Шидских Бановаца

За исказану љубав према Мајци Цркви и за сваку врсти помоћи, укључујући и материјалну, Епископ сремски је г. Радету Ралићу из Шидских Бановаца уручио грамату.

 

Ђорђе Томић са породицом помогао подизање крста у порти

После свете Литургије учињена је Литија око храм и храм је и споља осветио преосвећени владика, а затим је освећен и крст у порти чију је израду и постављење помогао г. Ђорђе Томић са породицом.

 

Осам векова самосталности Српске Православне цркве

прослављено на нивоу Архијерејског намесништва шидског

Као некад апостоли, сакупио се народ у порти храма удостојен двоструке благодати: освећења двовековног храма и осам векова самосталности Српске Православне Цркве.

У порти храма одржана је свечана академија  у којој су учествовали културно-уметничка друштва Свети Сава из Шида, Острово, Српско културно друштво Јован Јовановић Змај из Бијелог Брдаполазници веронауке из основних школа у Шидским Бановцима и Илачи, Српски православни појци из Београда.

У име Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама скуп је поздравио др Марко Николић, помоћник директора др Милете Радојевића. Управа за вере поклонила је за храм предивну икону Пресвете Богородице.

Модератор програма је био г. Вељко Бирач из Гибарца.

Освећењу цркве и прослави јубилеја Осам векова самосталности Српске Православне Цркве овенчану освећењем цркве Свете Петке у Шидским Бановцима присуствовали су многобројни верни из неколико Епархија наше Цркве, свештенство Архијерејског намесништва шидског, из расејања и Србије, као и гђа Драгана Јецков саборски заступник у Сабору Републике Хрватске, конзул Републике Србије у Вуковару гђа Људмила Остојић; господа  заменик жупана вуковарско-сремског Ђорђе Чурчић, председник СДСС др Војислав Станимировић, живописац Михајло Ђембер.

Празниковање је настављено заједничком трпезом љубави  које су припремиле вредне Марте и народним весељем.

Током трпезе љубави протопрезвитер Никола Гвозденовић је  заблагодарио свима на исказаној љубави према својој цркви и свакој пруженој помоћи као и Епископу сремском коме је у спомен на данашњи дан уручен крст којим ће и даље благосиљати верни народ, архијерејском намеснику шидском радомиру Мишићу којем је дариван напрсни крст, док је  Управи за вере, поклонио дивну икону Господа Исуса Христа.

Хвала Богу за све и хвала што је све окупио у Шидским Бановцима; хвала Њему, Спаситељу нашем који је циљ и смисао историје, који јесте и који беше и који ће доћи, хвала  Богу нашем Исусу Христу, Сведржитељу. Њему слава у све векове.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *