“800 цветова српске духовности и народне уметности” у Петроварадину

У петак, 9. августа, на платоу испред храма Свете Петке у Петроварадину организован је концерт поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве. Велики плато је био мали да прими све оне који су дошли да присуствују овом величанственом догађају. Међу посетиоцима који су са радошћу дочекани  били су aрхимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета, јереј Дарко Јелић, парох иришки и неколико јавних личности, међу којима и наш познати редитељ Буквара православља Горан Вукчевић.

Духовно сабрање Србадије отворио је хор Свети Николај Жички из Чачка, а потом је првак драме СНП из Новог Сада глумац Миодраг Петровић надахнуто беседио. На сцену су ступили млади уметници Српске фолклорне академије Бата Марцетић из канадског града Торонта, сплетом игара из Србије.

Посебно задовољство за многе је представљао наступ оца Серафима, игумана манастира Свете Тројице Беле Воде, који је у пратњи својих сарадника на гитари отпевао неколико духовних песама. Врхунски репрезентативни ансамбл Вила из Новог Сада извео је неколико игара из Војводине. Рецитација једне млађане Српкињице из петроварадинске основне школе изазвала је посебне емоције присутних па су на крају сви заиграли на платоу храма Свете Петке.

Старешина храма Св Петке, протојереј мр Коста Ковјанић, на крају се захвалио свима присутнима речима да ово није крај већ почетак обележавања значајног јубилеја СПЦ, а затим уручио представнику канадског фолклорног ансамбла повељу и глумцу Миодрагу Петровићу, репродукцију са фреске Светог Порфирија, који је и заштитник глумаца. Под будним оком организатора овог српског сабрања оца Косте Ковјанића и ђакона Петра Николића све је протекло без иједне примедбе.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *