Стари Бановци – Храм Светог оца Николаја

DSCN1683-150x150

DSCN1685-150x150

DSCN1689-150x150

Велики број верника окупио се у недељу 22. марта у храму Светог оца Николаја у Старим Бановцима, да учествује у светој Литургији и да принесе своје молитве Господу.

Света Литургија је заиста необичан и чудесан догађај који спаја небо и земљу а овог дана учесници литургијског сабрања које је предводио протојереј-ставрофор Душан Петровић (ректор карловачке Богословије у пензији) имали су прилику да се увере у то: свештенослужитељи у олтару призваше Дух Свети и узносише молитве Творцу неба и земље, свега видљивог и невидљивог.

Црквени хор „Свети Владика Николај“ из Нове Пазове и верни народ што је уз хор узносио песме хвале и славе Господу, допринео је да ово богослужење остане у сталном сећању свих.

У литургијској омилији протојереј-ставрофор Душан Петровић пренео је благослов пастира Цркве Божије у Срему, Епископа Василија (који је био спречен да дође) ставио акценат на духовну страну поста која треба да се огледа првенствено у праштању. Отац Душан навео је неколико примера из своје богате пастирске службе, подсетио да је код Срба нарочито присутан проблем непраштања међу ближњима; поменуо је и проблем „вукова у овчијој кожи“ тј. разноразних секташа чији је једини циљ да човека духовно осиромаше, али често и материјално.
Круна свега било је причешће скоро свих сабраних у храму међу којима је било много мале деце у наручју својих родитеља и полазника верске наставе.

Свештенство овог светог храма пуно труда улаже у двоструку обнову живота Цркве Божије у Старим Бановцима.

Материјална обнова иде својим током и већ је видљива на сваком кораку. Духовна обнова и њени резултати најбоље су се видели овог дивног дана који је творевина Господња, дан да се радујемо и веселимо Њему…

Бранислав Керечки, eparhija-sremska.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *