Живописање манастира Свете Петке у Беркасову код Шида

У близини Беркасова на два километра северозападно у саставу споменичког комплекса парохијалне цркве, налази се Црква Свете Параскеве – Свeтa Петка ,  Испод самог темеља, на источној страни цркве налази се уређен извор, чија се вода у народу сматра лековитом и чудотворном.

То потврђује и мраморна плоча на којој су уклесане речи захвалности једног Дубровчанина који се овде излечио од тешке болести. Такође се може видети напис који сведочи да је кћи једног становника Гибарца, која је имала парализу, излечена употребом ове воде и њена породица је због тога захвална Светој Петки.

У току је живописање манастирске цркве. Фрескопише искушеник Ненад из манастира Кувеждина који је живописао у манастиру Рачи као и трпезарију  у фрушкогорском манастиру Раковцу.

Вредно сестринство манастира Свете Петке са високопреподобном игуманијом  мати Анисијом и духовником оцем Гаврилом за све духовне потребе и савете је увек ту за све који су на боготражитељском путу. Света Литургија у овом манастиру почиње недељом и празником у 8 часова.

Мати Анисија са сестрама и на посебан начин украшава иконе Божјих угодника. За потребе наших верника и цркава ту су иконе украшене са безброј ситних детаља изведених најмањим перлама (како је то код приказане иконе Светог Мардарија Либертивилског и Архангела Михаила) да се има утисак да је то најфинији и најтананији златовез.

Иконе се могу поручити у манастиру Свете Петке у Беркасову.

извор сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *