НА МИТРОВДАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ИНЂИЈЕ

Свету Литургију на Митровдан у храму Ваведења Пресвете Богородице у Инђији су служили протојереј и архијерејски намесник сремско-карловачки Борис Милинковић и ђакон Горан Груловић. После Свете Литургије и приношења славских колача служен је  помен Његовом Краљевском Величанству краљу Петру Карађорђевићу Ослободиоцу, као и потпоручнику краљеве војске Јулију Вапи.

У 15 часова су положени венци крај споменика Милунке Савић, на истоименом тргу, а у 15 и 30 часова крај споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу. Венце на оба споменика су положили председник Општине Инђија господин Владимир Гак, председник Скупштине општине Инђија господин Милан Предојевић, делегација Генералштаба Војске Србије, делегација Ратног ваздухопловства Војске Србије, потпредседник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија господин Предраг Меденица и делегација Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1918 и Субнора.

Око 16 часова од стадиона Карађорђе, истим оним путем којима је прошла и славна српска Краљева војска 1918. године, кренула је свечана ПОБЕДНИЧКА ПОВОРКА у част јунака који су након 50 дана даноноћног напредовања од Битоља на Митровдан 1918. год. ушли у Инђију. На челу свечане поворке налазили су се припадници коњичке бригаде Министарства унутрашњих послова, праћени припадницима Гарде Војске Србије обученим у униформе српске војске из периода Великог рата, затим свечани полицијски оркестар и као круна поворке 1300 ђака из свих школа инђијске општине са својим наставницима, који су симболично представљали чувених 1300 каплара који су учествовали у Великом рату. На крају поворке налазили су се грађани Инђије и људи из околних места.

У 17 часова је почела свечана академија у спортској хали Инђије. У програму су учествовали драмска секција инђијске Гимназије, хор Епархије сремске „Св. Николај“, глумица Ивана Жигон и глумица Биљана Ђуровић. Програм је завршен песмом „Догодине на Косову“.

текст и фотографије послао ђакон Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *