У Завичајном музеју отворена изложба “Заборављени хероји” у оквиру III Дана руске сестре милосрђа Наталије Берњикове – следи филм “Велики рат”

У оквиру Манифестације “III Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове”, коју, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, организује СПЦО Рума – храм Силаска Светог Духа на апостоле, у 19.00 часова отворена је изложба “ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ”, аутора Димитрија Вујадиновића (Балкан Култ Фондација), у Завичајном музеју Рума.

Трећи део трилогије са темом Великог рата чији је аутор Димитрије Вујадиновић (Балкан Култ Фондација) отворена је у склопу Манифестације “III Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове”, која се одржава по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија,  у организацији Храма Силаска Светог Духа на апостоле (Грчка црква) и Завичајног музеја Рума.  Изложба је отворена у уторак 6. новембра 2018. у 19 часова, у сали легата Романа Соретића. Тема ове треће изложбе јесу судбине хероја који су успели да преживе Велики рат.

Крај Великог рата Србија је дочекала на страни победника, но, жртве које је Србија поднела биле су тешке и утицале су на даљу судбину српског народа. Циљ ове документарне изложбе је да постави етичка питања послератног периода Србије. Шта се догодило после склапања мира са вредностима за које су се српски војници, официри и народ несебично жртвовали у Великом рату? Која је судбина задесила преживеле хероје у новоформираној држави Југославији – од Војводе Мишића, Милунке Савић, Михаила Маџаревића до Момчила Гаврића, Арчибалда Рајса, Далфе Иванић, Драгутина Марића и непознатих јунака?

Говорећи о изложби, њен аутор Димитрије Вујадиновић, каже да га је као културолога највише интересовао Велики рат с аспекта културног идентитета и етичке вертикале једног друштва.

Следеће дешавање, припремљено у оквиру III Дана руске сестре милосрђа Наталије Берњикове очекује нас већ у четвртак, на Митровдан, такође у Завичајном музеју Рума, када ћете имати прилику да погледате филм “Велики рат”, који је измонтирао Драган Цакић (Ворки тим).

Овај догађај припремљен је у сарадњи са Завичајним музејом Рума и Независним филмским центром “Ворки тим” из Руме, а пројекција је заказана за 19.00 часова, у Сали легата Феђе Соретића. Улаз је слободан.

У прилогу можете послушати изјаву, коју је за радио “Српски Сион”, дао аутор изложбе, непосредно по њеном отварању.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *