ДЕСЕТО САБОРОВАЊЕ ХОРОВА ОДРЖАНО У БАЊИ КОВИЉАЧИ

Јубиларно Десето Саборовање хорова одржано је у суботу 15. септембра лета Господњег 2018. у Бањи Ковиљачи у оквиру 85. Вуковог Сабора.
Та десетогодишња традиција обавезује нас да наставимо са трудом и прегалаштвом на пољу неговања најлепших песама, духовних, молитвених, које нас приближавају Створитељу, као и оних народних, веселих, тужних, родољубивих које веселе наша срца и испуњавају нас поносом.
За ових десет година на нашим Саборовањима угостили смо преко двадесет хорова из Србије и Републике Српске, градећи мостове љубави и пријатељства.
Ове јубиларне године, из  кићеног Срема, из Богом благословене плодне равнице, из древног Сирмијума, Сремске Митровице, долазе нам наши драги гости, црквени хор „Свети Сава“. Овај хор своје постојање гради на темељима старим преко стопедесет година, тако што представља својеврсног наследника старог митровичког Црквеног певачког друштва које је основано давне 1864.године, а њиме је једно време руководио и знаменити композитор Петар Кранчевић.
Хором од 2009.године руководи професор Јованка Иванић, осведочени музички педагог Музичке школе „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице. Њени ученици освајали су бројне награде на музичким такмичењима из солфеђа, клавира, на хорским смотрама, а од 2015.године води и хор средње музичке школе „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици.
Домаћин ове свечаности је црквени хор „Сабора српских светитеља“. Већ четрнаест пуних година труда и љубави је иза нас. Време смо преливали у вечност на светим Литургијама, а проносили глас и лепоту хорског појања пред публиком Србије, Херцег Босне, Бугарске, Грузије … Освојили смо другу златну медаљу на „Мајским хорским свечаностима“ у Бијељини ове године. Али ни један наступ није нам драг као онај пред домаћом публиком која нам несебично даје подршку, снагу и љубав.
На иницијативу наших свештеника, а благословом нашег епископа Лаврентија, 12.септембра 2004.године, при храму светих апостола Петра и Павла  у Бањи Ковиљачи,  основан је мешовити црквени хор. За патроне смо изабрали све свете архијереје нашег рода од светога Саве до данас, у чију част смо и установили ову манифестацију.
Иза нас је велики број отпеваних богослужења, концерата и наступа на многим културним догађајима, а у сећању нам остају путовања по светињама отаџбине, братске Републике Српске, комшијске Бугарске, прелепе и мученичке Грузије и дивна дружења са певачима пријатељских хорова. Срцем смо се везали за Призрен и светиње Косова,  за нашу Троношу као и многе друге наше манастире.  Поносни смо на наступе на хорским смотрама, а посебно на освојене две сребрне  и две  златне медаље на „Мајским хорским свечаностима“ у Бијељини 2015. и ове 2018. године.
Од наше музичке колевке до данас, подизао нас је и водио наш диригент протођакон Зоран Кокановић, наставник музичке културе и велики хорски ентузијаста, који је хорске стазе утабавао у Крупњу са својим првим хором „Света три јерарха“. Четири године радио је са оба хора, а плод тог рада и сарадње била је и хорска академија „Духовна лира“, чији је оснивач био, у светониколајевском манастиру на Соко-граду. Кроз свој рад на пољу хорског певања сарађивао је са нашим најпризнатијим и највећим диригентима.
Концерт је уприличен на препуној Краљевој тераси Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи и публици се прво преставио хор из Сремске Митровице, а затим домаћини. Врхунац концерта је било заједничко појање здружених хорова којима су наизменично дириговали хоровође Јованка Иванић и протођакон Зоран Кокановић.
На самом крају све присутне је поздравио и упутио речи благодарности домаћинима протојереј-ставрофор Гвозден Арамбашић из Сремске Митровице и уручио дар икону св. Архангела Михаила, а након тога све учеснике и публику поздравио је у име организатора архијерејски намесник лознички и духовник нашег хора протојереј Драган Бајић уручивши уздарја нашим драгим гостима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *