Бусије, на дан храмовне славе Светих Кирила и Методија

Током подизања храма у Бусијама, бројним прилозима благочестивог народа, приложника и добротвора, важно место су заузимали кумови славе који на дан Светих Кирила и Методија приносе своју жртву Господу, Цркви нашој и верном народу.

Старешина Цркве Светих Кирила и Методија, протојереј-ставрофор Милорад Нишкић када су се сви окупили око трпезе љубави и заблагодарили поново Господу на свим даровима, посебно је поздравио овогодишњег кума славе г. Миленка Џелетовића:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„ Кумство је част и обавеза, част јер се кум обавезује за духовно уздизање кумчета, а Ви се драги куме, обавезујете да о свом кумчету у овом случају храму Св. браће Кирила и Методија бринете у сваком тренутку битисања и живљења…“

Господин Миленко Џелетовић је заблагодарио на части али и обавези које се примио:

„ Преосвећени Владико Василије, драго свештенство, даме и господо, браћо и сестре, мени је посебна част да данас овим чином моја супруга, моја породица и ја јесмо кумови славе. Дирљив је ово тренутак ! Захваљујем се на топлој добродошлици и на части. Посебно држим до обавезе кума, како је то казивао прота Нишкић, да у свим наредним данима мог битисања и битисања мојих следбеника учиним све оно што је у нашим физичким, интелектуалним и финансијским моћима да овој Цркви и овом месту помогнемо.

Драги житељи Бусије, признајем да сам изненађен чињеницом коју нисам познавао да је ово насеље формирано 1997. године. Видевши данас колико се људи са свих страна сабрало, кажем да сте ви најбољи пример отелотворења оних речи Христових изговорених у беседи на Гори: Рађајте се и множите, напуните земљу!

Оволико људи и оволико деце у порти многих цркава које сам обишао широм Србије и широм српског расејања, нисам видео иако те Цркве и та насеља можда постоје и преко два века. За непуне две деценије успели сте да напуните и ову порту и ову плодну земљу. Не знам има ли бољих речи од песникових: Када славу славили и када кућу градили и када се о чуду чудом бавили, деца вам се рађала. Каже песник велики Љубивоје Ршумовић, Силни нека се свађају, мали погађају, деца ти се рађала.“

У препуном Парохијском дому са пажњом су се слушале речи кума славе г. Џелетовића о потреби за помоћи једних другима и увећањем богатства дељењем другима:

„ У ова тешка времена ви сте своју прославу данашњег празника Свете браће Кирила и Методија, обележили, како приличи наследницима Светог Саве и православцима. У овим тешким тренуцима ви и све домаће компаније , као и Телеком, компанија коју ја представљам, показали сте и доказали да је доброчинство једино богатство под капом небеском које се увећава дељењем.

Које год богатство будете делили, оно ће се умањити! Али, сте ви својим чином и помоћи својим братсвеницима у Републици Српској и Србији на челу са светом нашом Црквом, направили оно што сам пре неки дан чуо од једног православног појца Душана Мастиловића и оца Арсенија Арсенијевића из Вазнесењске цркве у песми Бедем, која пре три месеца пророчки казује: Направимо од поплава бедем, бедем од наших тела, од наших душа, од добрих дела, и светих начела.

И ових дана, предвођени Патријархом српским Господином Иринејем, владом Републике Србије, и њеним Председником г. Томиславом Николићем, без обзира на верску и националну припадност, политичку, етничку припадност, показали смо да смо људи, онакви каквим нам је у аманет Патријарх Павле блаженопочивши оставио…

У годинама тешких искушења, Да будемо мудри као змије, а безазлени као голубови, – мудрост без безазлености прелази у злоћу, а безазленсот без мудрости прераста у глупост. Да у свим временима будемо људи! “

У име световне власти и највиших представника власти Републике Србије, г. Миленко Џелетовић је казао да ће се истрајати на овом путу обнове и подизања земље заједничким снагама и јединством наше свете Цркве и државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *