СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ И РЕЗАЊЕМ СЛАВСКОГ КОЛАЧА ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

У сремскомитровачком храму Светог Кирила и Методија у четвртак 24. маја 2018. године свечано је прослављена храмовна слава – празник славних словенских учитеља и равноапостолних светитеља, солунске браће  Св. Кирила и Методија. Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије коме су саслуживали протојереј-ставрофор Велизар Живановић, протонамесник Радослав Радовановић, протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Душко Марковић. Прилог овом евхаристијском слављу из певнице храма Светог Кирила и Методија дали су и чланови дечијег црквеног хора „Благослов“ превођени диригенткињом Тамаром Пајкановић.

Након причешћа благочестивог верног народа начињен је литијски опход око цркве у чијој је порти уприличен чин освећења славског колача, жита и вина. Поздрављајући свештенство, госте, кумове славе – господина Бранка Јаковљевића са породицом и благосиљајући овај свети дан Епископ Василије обратио се присутнима пригодном празничном беседом.

– Нека нам је сретан и Богом благословен овај велики дан нашег просвећења у словенском и православном духу. Дан када прослављамо Свете Кирила и Методија који нас на нашем језику просветише и вери православној научише. Они су као и многи други светитељи и пророци пре њих у једном тренутку били Богом позвани и удостојени да предводе и просвете словенске народе, дарујући им прву словенску азбуку и могућност да се богослужбене књиге преведу на њима разумљиве језике. То је Божије обећање које није ускраћено ни једном народу. Тако смо и ми дошли у прилику да речи Светог јеванђеља спознамо на сопственом језику како и приличи нашој словенској души. Свети Кирило и Методије су наши крститељи који су просветлили наш ум и срце. Због тога је пред нама данас и велика обавеза да водимо рачуна о очувању нашег писма – негујући  ћирилицу коју су нам оставили славни просветитељи. Верујем да се Свети Ћирило и Методије и данас заједно са нама радују у овом предивном храму и светом мученичком граду , рекао је Владика Василије и овог пута изразивши задовољство што му се остварила жеља да у овом делу града Сремске Митровице буде подигнут храм посвећен управо словенским просветитељима.

Благодарну беседу упућену Епикопу сремском и окупљеном верном народу уприличио је и протојереј-ставрофор Саво Ракита, старешина храма домаћина славе који је позвао присутне да  уз духовни музички програм дечијег црквеног хора  остану на трпези љубави припремљеној у црквеној порти.

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: FOTO CIPAR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *