Спасовданска литија у Сремским Карловцима

На дан преславног Вазнесења Господњег, а у навечерје празника иконе Пресвете Богородице Пећке, кроз улице Сремских Карловаца пронета је чудотворна икона Мајке Божије која се у овом граду чува скоро три века.

Богослужбено сабрање започето је вечерњим богослужењем у Саборној цркви, где се икона Мајке Божије Бездинске налази откад је ова црква и подигнута. Службом је началствовао протојереј-ставрофор Бранислав Поповић уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Петковића, ректора Богословије, протојереја Бориса Милинковића, архијерејског намесника сремскокарловачког, протосинђела Пајсија (Будимира) из манастира Врдника-Раванице, протојереја Миленка Поповића (настојатеља Доње Цркве у Сремским Карловцима), протојереја Сретена Лазаревића, архијерејског намесника румског, презвитера: Предрага Докића, војног свештеника из Инђије, Александра Чавке из Угриноваца, Алена Вукашина и Драгана Гаврића из Батајнице, Слободана Чавке из Сурчина и Милана Ковачевића из Баноштора, и као и ђакона петроварадинског Петра Николића, инђијског Милоша Лукића и карловачког Станка Лакетића.

Након вечерње службе, коју је својим појањем украсио мешовити хор „Свети Арсеније“, започето је читање акатиста Пресветој Богородици, и одмах затим сабрање верних упутило се ка манастиру Ваведења Пресвете Богородице (некадашња Горња црква). На челу литије, коју је усмеравао протојереј Јован Милановић, настојатељ Саборне цркве, били су ученици Карловачке Богословије и чланови Православне омладинске заједнице који су носили крст, барјаке и рипиде. Учешће у побожној колони узели су и представници Војске Србије, чланови витешког друштва „Бели вукови“, чланови сремскокарловачког КУД-а „Бранково коло“ и ученици Основне школе „23. октобар“, те побожни народ Сремских Карловаца и околине. Испред манастира у свештеним одеждама чекало је братство ове светиње: протосинђел др Клеопа (Стефановић), настојатељ, презвитер Душко Масларић и протођакон Љубомир Лукић. Ту је прочитан наредни део акатиста Пресветој Богородици, а након ђаконски прозби за мир и свако добро ове вароши, отац Клеопа је светом водом покропио и благословио све присутне.

На сличан начин литија се зауставила и код чесме са крстом у улици Браће Анђелића, испред храма Светих апостола Петра и Павла (Доња црква) и испред Богословије Светог Арсенија. Потом се вратила у Саборну цркву где је акатист довршен, након чега се присутнима обратио прота Бранислав Поповић, који је говорио о величини празника Вазнесења Господњег, као и о Пресветој Богомајки која кроз своје свете иконе излива милост онима који са вером прилазе и траже помоћ и благослов. Након беседе верни су побожно прилазили и целивали свету икону, а братство Саборне цркве уприличило је послужење за гостујуће свештенике.

За текст и фотографије захваљујемо се управи Саборног храма у Сремским Карловцима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *