МИТРОВАЧКО ВЕЧЕ ДУХОВНЕ ПОЕЗИЈЕ ПОСВЕЋЕНО ЕПИСКОПУ СТЕФАНУ ЛАСТАВИЦИ

У намери да по ко зна који пут искаже љубав, дужно поштовање и одржи сећање на свог славног претка Стефана Ластавицу, некадашњег српског црквеног архијереја источно-америчког и канадског, сремскомитровачки књижевник и свестрани стваралац Јован К. Радуновић, са породицом и пријатељима приредио је прошлог четвртка у сали митровачког Српског дома вече духовне поезије под називом „Бдење душе – Стефан Ластавица …. Ујаку с љубављу“.

У представљању готово двадесетогодишњег пројекта „Бдење душе“ и чувању успомене на породицу Ластавица Јовану Радуновићу помогли су многобројни гости међу којима су били његова ћерка Светлана, књижевник, новинар и наш знаменити рецитатор Ратомир Рале Дамјановић, глумица Душанка Анојчић, књижевник Тодор Бјелкић, новинар Душан Познановић и и песник Цвијетин Лобожински. Наступио је и митровачки црквени хор „Свети Сава“.

Епископ Стефан Ластавица родом из сремског села Дивоша а пореклом из свештеничке породице, након завршетка Богословије у Сремским Карловцима и факултета у Београду рукоположен је у свештеничку службу која га је након кратке службе у отаџбини одвела пут Трста а потом и америчког континента, односно Канаде где  1963. године постаје један од  архијереја српске цркве – свакако међу значајнијим на овом удаљеном континенту који је дао немерљив допринос њеном духовном животу. Остао је упамћен као способан организатор црквеног живота и велики  познавалац духовног појања. Упокојио се 1966. године у Кливленду (Охајо) али је у својим сећањима и обраћањима често помињао свој „никада не заборављени Дивош“.

Овом приликом, поред казивања стихова из опуса Јована К. Радуновића и његових пријатеља које је аутор посветио свом ујаку, представљена је и књига на енглеском језику „Једна српска породица“ аутора Џона Ластавице, потомка Епископа Стефана и члана једне од најугледнијих породица америчких Срба – књиге  у којој се са много емоција описују околности из живота ове фамилије, њиховог одласка и бивствовања у Америци. У оквиру књижевне вечери емитован је и део телевизијског филма „Писма из Америке“ који је својевремено на  тему Владике Стефана снимила новосадска телевизија. Закључено је да постоји простор да се овај пројекат, који има званичну подршку највише црквене хијерархије, значајно унапреди на свим нивоима, између осталог и како би „Срби и Дивошани били упознати са љубављу коју је Стефан Ластавица имао за свој народ и родни крај“, речено је на књижевно-духовној вечери у Сремској Митровици.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *