НАЈАВА: ФЕСТИВАЛ ХОРСКЕ МУЗИКЕ “КОРНЕЛИЈЕ” у Сремским Карловцима 24. и 25. марта

Ове године, по 11 пут, биће одржан ФЕСТИВАЛ ХОРСКЕ МУЗИКЕ “КОРНЕЛИЈЕ” у Сремским Карловцима 24. и 25. марта 2018. године.
Реч је о Фестивалу који је од смотре хорова, која се одржавала у периоду до 1999. године, и делимично у првој декади 2000. година, прерастао у ФЕСТИВАЛ на ком је до сада гостовало преко 30 хорова из земље и иностранства.
Фестивал се одвија у два дана:
Гостујући хорови певају празнично вечерње које почиње у 16:30 часова, а фестивалски део почиње од 18 часова и изводи се специјално у Саборној цркви која само за Фестивал буде и простор за хорско такмичење.
Први дан наступају гостујући хорови који изводе своје композиције, а затим и хорови у такмичарском делу међу којима се према стандардима и пропозицијама које је донео петочлани жири, оцењује и уручује награда “Корнелије” коју добијају хорови који: 1) Изведу најбоље и тачно композиције; 2) складно и сразмерно својим могућностима изведу репертоар; 3) изведу са сваким умећем композицију нашег чувеног композитора Корнелија Станковића, чије име фестивал и носи. У такмичарком делу учествују мешовити хорови саставом до 35 чланова.
После завршеног наступа жири доноси одлуку и победницима који добијају ласкаву награду Корнелије.
Важно је истаћи да други дан, гостујући хорови певају на Светој архијерејској Литургији коју ће служити Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије; организује се округли сто на неку од тема које се тиче певања верске и духовне музике и гостујући хорови изводе вечерњи концерт у 19 часова у Свечаној сали Карловачке гимназије.
Информације послао протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма и професор богословије у Сремским Карловцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *