(Не)заборављени: Дијана Будисављевић

“Вечерње новости” од 15. октобра 2014.
ДИJАНА Будисављевић, жена која се својом храброшћу истакла током Другог светског рата спасавајући животе више од 12.000 српске, али и јеврејске и ромске деце из усташких логора смрти фашистичке Независне Државе Хрватске, добила је парк у Бечу.
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:514652-Diani-park-u-Becu

rep-diana_620x0На овај начин, после више година борбе, а на иницијативу одбора Српског културног и просветног друштва „Просвјета“ у Аустрији, остварена је идеја да ова племенита жена добије своје обележје у главном граду Аустрије.

Парк се налази покрај бечког дунавског канала – шеталишта у деветом бечком округу, код Моста мира. У то име приређена је и свечаност именовања и откривања спомен-табле, на којој су на немачком и српском језику, латиницом и ћирилицом, написане информације о животу и делу ове хероине.

Свечаности су присуствовали и о Дијани и иницијативи „Просвјете“ говорили амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, епископ аустријско-швајцарски Андреј, шеф представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић, председница општине деветог округа Мартина Мајлар, као и многобројни гости из политичког и јавног живота града Беча.

Мартина Мајлар је истакла да је антифашизам, који српско друштво промовише, врло важан и да се заједно морамо трудити да се не заборави дело Дијане Будисављевић.

rep-diana-malaГРУПА српских и аустријских грађана је испред спомен-табле положила велики букет цвећа, којим су одали поштовање делу племените хероине Дијане Будисављевић. Букет је положила књижевница др Вјера Рашковић Зец, доајен српске заједнице у Бечу, иначе ауторка дирљиве поеме о борби Дијане Будисављевић за очување живота деце и њиховог спаса од усташког терора.

Амбасадор Србије Перо Јанковић је похвалио „Просвјету“ и њену иницијативу за коју је рекао да је најбољи начин на који се српска заједница у Аустрији представља.

Владика Андреј је подсетио на неопходност неговања културе сећања, као и на солидарност према нашим прецима, који су дали свој допринос у стварању данашњег друштва у коме сви заједно градимо будућност.

Окупљенима се обратио и председник одбора „Просвјете“ у Бечу, професор Срђан Мијалковић, који се захвалио свима који су допринели успеху ове иницијативе, а нарочито најзаслужнијем, Недељку Савићу, члану Управе Друштва, који је као вођа овог пројекта одлучујуће допринео успеху иницијативе.

– Од нашег оснивања жеља нам је била да се њен подухват и племенитост учине доступним и аустријској јавности – објаснио је Мијалковић и додао када је Недељко Савић предложио да покушамо да лобира да Дијана добије име у јавном простору града Беча, знали смо да неће бити лако. Али, он је био одличан лидер тима „Просвјете“, који је, уз вредан рад и помоћ аустријских партнера, ту жељу успео да спроведе у дело.

Уметнички програм који су организовали и извели чланови „Просвјете“, својим прелепим гласом и песмом украсила је Јелена Крстић, као и Гроздана Булов и Недељко Савић, који су на српском и немачком језику говорили стихове из поеме „Јама“ Ивана Горана Ковачића.
Дијану Будисављевић је Република Србија постхумно одликовала Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“, Српска православна црква јој је доделила Орден царице Милице, а њено име носе улице у градовима Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске. У Инсбруку, „Просвјетина“ пријатељска организација СПОЈИ већ годинама, многим успешним акцијама негује сећање на њу, а подржала је и снимање филма о Дијани Будисављевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *