ПРВА НЕДЕЉА ПОСТА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Окупљајући своја чеда, Црква Христова као милостива мајка у ове дане Великога и Часнога поста, обрадовала је својим богослужбеним поретком и лепотом првих дана поста и верне у Сремским Карловцима.

Окупљени Преосвештеним Владиком Василијем у Саборној цркви, свештенички лик, богослови Карловачке богословије и благоверни народ града потрудили су се да ове дане проведу усрдније у молитви.

Покајни Канон Светог Андреја је у понедељак прве недеље читао Господин Епископ. Богослужење које по својој специфичности одликује Велики и Часни пост, Свету литургију Пређеосвећених дарова, у среду прве недеље, служио је Преосвештени Господин Епископ уз саслужење дела професора Карловачке богословије.

У петак су Свету Литургију Пређеосвећених дарова служили пароси сремскокарловачки, када је и прочитан канон Светом Теодору Тирону и благосиљано жито.

На Теодорову суботу је Свету Литургију, уз саслужење ректора Карловачке богословије крстоносног протојереја Јована Петковића, као и крстоносног проте Бранислава Поповић, умировљеног пароха румског, служио настојатељ Саборне цркве протојереј Јован Милановић, парох.

Велико усрђе и припрема за сусрет са живим Богом су довели велики број православних хришћана да се причесте Светим Христовим тајнама. Тако је било и у победоносни дан недеље Православља. Остаје нада да ће Господ призвати што већи број истинских боготражитеља у ове дане да се сусретну са Њим и открију праву и истинску радост Васкрсења.

Инфо-служба Саборног храма у Ср. Карловцима

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *