Промовисана књига “Дар Оца Светлости” у Сремској Митровици

У Свечаној сали Српског дома у Сремској Митровици, у среду 7. јуна, уприличено је духовно вече на којем је промовисана књига „Дар Оца Светлости“ ауторке Јање Тодоровић у издању „Словенског слова

Поред ауторке ове књиге, присутнима се у својству  организатора обратила Тања Мијалчић, историчар уметности, док је Архимандрит манастира Велика Ремета, отац Стефан одржао пригодну душекорисну беседу о једином правом духовном путу и истинском циљу делања православног хришћанина, чији је смисао његов живот у Богу.

Представљајући у најкраћим цртама дело ауторке, која је до сада учествовала у многобројним духовно-мисионарским пројектима, а и сама је аутор седам књига духовног карактера, Тања Мијалчић подсетила је да свако од 17 поглавља ове књиге разрађује по једну тему, појам или хришћанску мисао, које повезује заједничка црта, односно, чврст однос вере и човековог стваралаштва у најширем смислу речи. Због тога су појмови вере и стваралаштва у поднаслову овог дела.

Као очигледан пример тог богонадахнутог стваралаштва пажљиво су анализирани смисао, значај и несумњива духовна, уметничка и стваралачка вредност чувене иконе руског иконописца и светитеља Андреја Рубљова, с јединственом представом „Свете Тројице“  из  15. века. У књизи „Дар Оца Светлости“ пажња је посвећена и другим видовима поетског и беседничког стваралаштва, односно духовног и уметничког преображаја.

  • Врхунски задатак и смисао живота сваког хришћанина је да буде светитељ. На то смо сви позвани.Све наше  дарове (таланте) добили смо од Бога. Због тога је човек  заправо сарадник Творца у свему што ради и сва његова дела представљају стваралаштво, закључила је ауторка ове књиге Јања Тодоровић.

 

Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *