Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио орден Светог Саве амбасадору Белорусије г. Владимиру Чушеву

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је 31. маја 2017. године на свечаном пријему у Патријаршији српској у Београду амбасадору Белорусије г. Владимиру Чушеву орден Светог Саве другог степена.

Свечаној додели признања прусуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода: Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Преосвећена господа Епископи жички Јустин, далматински и изабрани зворничко-тузлански Фотије и ваљевски Милутин; као и изабрани Еписикоп далматински г. Никодим. У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је током свечаности прочитао главни секретар Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, наводи се да се високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог степена, г. Владимиру Николајевичу Чушеву, амбасадору Републике Белорусије у Београду, додељује за делатну љубав према Српској Православној Цркви и српском народу нарочито показану његовим свесрдним залагањем за јачање односа између Србије и Белорусије.

-Велика ми је част што имам прилику, поводом Вашег одласка из нашег престоног града где сте предходних година успешно обављали дужност амбасадора Белорусије, наше братске земље и пријатељског народа, да Вам доделимо највеће одликовање наше свете Цркве које додељујемо пријатељима нашег народа и Цркве. Ви сте овде оставили предиван утисак и као човек и као дипломата. Жао ми је што се растајемо. Надам се да ћете у Београду имати достојног наследника који ће наставити оно што сте овде годинама радили на добробит Вашег и нашег народа, поручио је патријарх Иринеј.

Захваљујући на високом одликовању, амбасадор Владимир Чушев је истакао: -Ово је за мене веома дирљив тренутак, јер – пред мој одлазак са амбасадорске дужности у Београду – из руку Патријарха српског примам високо одликовање Српске Православне Цркве. Уверен сам да нашим народима предстоји сарадња у свим областима, јер имамо много тога заједничког. Правослаље и словенство обједињију наше народе.

Амбасадор Чушев је овом приликом патријарху Иринеју даривао икону највеће белоруске светитељке – Свете Ефросиније Полоцке.

Свечаности у Патријаршји српској у Београду присуствовали су шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др Александар Прашчевић, почасни козул Републике Белорусије у Београду г. Драгомир Карић, представници дипломатског кора, као и гости из Минска, престонице Белорусије.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *