Освећени темељи цркве Свeтог Нектарија у Јагодњаку

Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије осветио темеље цркве Свeтог Нектарија у Јагодњаку.

У Светлу суботу, 22. априла 2017, христољубиви народ из Јагодњака и околних барањских места, као и из Бањалуке, Дубице и других места Републике Српске, и уз њих верници из Србије, испунили су порту и храм Светог Николе да са свештенством из неколико епархија Српске Православне Цркве заблагодаре Господу на дану какав само Господ створи и да присуствују чину освећења темеља нове цркве посвећене Светом Нектарију Егинском. Кажу да први пут у историји ове цркве сви верници нису могли стати у цркви.

У цркви Светог Николе чува се икона Светог Нектарија Егинског која је овде донета 2. јуна 2013. године (на дан исцелења старца Нектарија Виталиса) и делић моштију Светог Нектарија који је парохији у Јагодњаку подарен 19. септембра 2016. године. У кивоту са моштима налазе се књига о исцелењима и схима старца Нектарија Виталиса. Иначе, Акатист Светом Нектарију служи се сваке суботе.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије по благослову Епископа осечко-пољског и барањског г. Лукијана и Патријарха српског г. Иринеја.

Преосвећени Василије је произнео празничну беседу о попразништву Васкрсења Христовог, о Божјем угоднику Нектарију Егинском кога је Господ овенчао венцем славе и, између осталог, истакао како се и овог посебног дана у Јагодњаку радујемо Васкрсломе Господу који нам даје снаге како треба да следујемо Господа еда бисмо својим животом и љубављу показивали свима шта значе благослов Господњи и молитва свима Светима и Нектарију Егинском у чију славу се подиже храм.

После Литургије сабрани народ је прешао у порту,  где је положен темељ новог храма, док су камење, по благослову протојереја-ставрофора Слободана Мајкића, пароха јагодњачког, добротвори и приложници донели из разних српских светиња и светиња са Косова и Метохије, као и светиња грчких и руских. Са сваког места где је Господ боравио у Светој земљи, стигао је делић камена који ће бити уграђен у светињу у барањској парохији Јагодњаку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *